5 legume care îți pot salva viața

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Miercuri, 10 martie 2021, 14:37

Legumele cu frunze verzi se numără printre alimentele atât de sănătoase, încât niciun doctor nu îți va spune să mănânci mai puțin. Sunt pline de vitamine – A, B, K și multe altele – și bogate în minerale esențiale, precum calciu, fier, potasiu și magneziu. Află de ce este bine să consumi legume cu frunze verzi.
Legumele cu frunze verzi au un conținut ridicat de antioxidanți, care protejează celulele împotriva bolilor grave, precum cancerul. În plus, conțin fitochimicale, compuși naturali, care previn rigidizarea arterelor și reduc inflamațiile care favorizează apariția bolilor de inimă. Toate aceste proprietăți ajută la detoxifierea celulelor și înlăturarea radicalilor liberi, care atacă ADN-ul, scăzând riscul apariției cancerului.
Frunzele verzi sunt, de asemenea, o sursă naturală de nitrați, care este convertiti de organism în oxid nitric, un gaz ce scade tensiunea arterială, ajută la circulația sângelui și îmbunătățelte funcțiile sexuale ale bărbaților. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul produce mai puțin oxid nitric, așa că trebuie să îți iei necesarul zilnic din suplimente sau almente, pentru a-ți ajuta organismul să funcționeze normal. Pe lângă toate acestea, frunzele verzi cresc claritatea minții, previn depresia și reduc riscul apariția bolii Alzheimer. Pentru că sunt sărace în calorii, poți consuma câte astfel de legume vrei, iar cantitatea minimă recomandată se încadrează între 100 – 200 de grame pe zi.

Frunzele de sfeclă elvețiană (Mangold)

Frunzele de sfeclă elvețiană sunt bogate în doi antioxidanți importanți, care stabilizează nivelul de zahăr din sânge, inhibând enzimele ce transformă carbohidrații în zahăr simplu, și protejează celulele împotriva toxinelor ce favorizeaz apariția cancerului. În plus, reduc inflamația și riscul apariției bolilor de inimă, a diabetului și a altor afecțiuni cronice. Consumă-le în salate sau adaugă-le în măncărurile tale preferate.

Rucola

Rucola este una dintre cele mai bogate în nitrați legume cu frunze verzi. Ajută la circulația sângelui și este bogată în flavonoide – antioxidanți care luptă împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer. Cele mai noi studii au demonstrat că previne și apariția ulcerului. Pentru că este ușor amăruie, adaugă dressing-uri care să îi mai estompeze gustul.

Varza chinezească

Varza chinezească sau Bok Choy este una dintre cele mai bune surse de potasiu, care ajută la construirea masei musculare și menține tensiunea arterială în limite normale. Este bogată în vitamina A, care întărește sistemul imunitar. Folosește-o în salate sau adaug-o în mâncare.

Varza Kale

Varza Kale conține un compus minune – glucozinolați, despre care cercetătorii cred că luptă împotriva cancerului, protejează inima, scade nivelul de zahăr din sânge, întărește oasele și reduce inflamația în corp. Varza Kale este, de asemenea, bogată în luteină și zeaxantină, antioxidanți care previn apariția bolilor de ochi și scăderea vederii pe măsură ce îmbătrânești.

Măcrișul

O cană de măcriș conține doza zilnică recomandată de vitamina K, care reglează coagularea sângelui și menține sănătoși pereții arterelor. Dacă mănânci măcriș zilnic, timp de două luni, reduci considerabil anormalitățile ADN-ului din celulele albe, reducând riscul apariției cancerului și scăzând trigliceridele.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter