10 întrebări şi răspunsuri despre anemie

De Lumea Femeilor, pe

Anemia este o boală care afectează îndeosebi femeile. Oboseala exagerată, scăderea memoriei şi ameţelile sunt primele semnale de alarmă
1. Eadevărat că paloarea feţei e semn de anemie?
Nu mereu. Poate fi un semnal dacă durează mai mult de zece zile. Numai analizele sângelui reuşesc să stabilească existenţa anemiei. Poţi fi palidă şi pentru că eşti obosită sau pentru că dormi puţin.

2. Dacă mănânc spanac, nu devin anemică?
Nu este adevărat. Aceasta este o „legendă” creată de desenele animate cu Poppy Marinarul. În realitate, spanacul nu conţine foarte mult fier – în 100 g de spanac există doar 2,9 mg fier. În fasolea verde, spre exemplu, se găseşte de două ori mai mult fier decât în spanac – 6,7 mg/100 g.

3. Aştept un copil. Voi deveni anemică?
Depinde. 30% dintre femeile însărcinate suferă de anemie. Şi asta pentru că micuţul absoarbe o bună parte din cantitatea de fier care se găseşte în organismul mamei. Dacă mama, în prima parte a sarcinii, se hrăneşte bine, mâncând produse cu un conţinut ridicat de fier, atunci ea va acumula rezerve destul de mari cât să-i asigure şi celui mic necesarul, fără a mai fi în pericol de anemiere.

4. E adevărat că-mi pot da seama că sunt anemică, privindu-mi cu atenţie ochii?
În parte, da. Dacă albul ochilor este puţin gălbui, acesta este un semn de anemie. Pentru a avea confirmarea suspiciunii tale, este nevoie să-ţi faci analizele sângelui. Pentru că simptomul poate fi provocat şi de o boală a ficatului.

5. Iau un medicament care conţine fier şi am mereu greţuri şi o greutate în stomac. Trebuie să renunţ la el?
Nu. Mai întâi încearcă să iei medicamentul după ce mănânci, cu un pahar de lapte. Iar dacă greţurile şi greutatea la stomac nu dispar, încearcă să schimbi drajeurile cu fier cu un sirop sau cu comprimate efervescente. Acestea sunt mult mai uşor de digerat.

6. Vreau să devin vegetariană. Cum să mă hrănesc pentru a acumula necesarul de fier?
Mănâncă, o dată sau de două pe săptămână, legume sau ouă care conţin o mare cantitate de minerale (năutul – 6,1 mg fier/100 g, lintea – 5,1 mg fier/100 g, mazărea – 4,5 mg fier /100 g şi ouăle -2,5 mg fier/100 g).

7. Dietele pot provoca anemie?
Doar dietele foarte restrictive. Pierderea multor kilograme într-un timp foarte scurt (dietele monoalimentare). Acestea nu asigură organismului toate elementele nutritive de care ai nevoie, prin urmare nici fierul.

8. Nu mai mănânc deloc carne roşie. Cu ce o substitui?
Fierul nu există numai în carnea roşie. El este conţinut şi de carnea albă (de exemplu: 100 g de carne de pui conţin 1,6 mg de fier, iar 100 g carne de curcan – 2,5 mg de fier). Dar şi de peşte (100 g scrumbie conţin 2,8 mg fier, iar 100 g cod – 5,8 mg fier/100 g).

9. Menstruaţia mea este abundentă. Există riscul să devin anemică?
Da, există riscul apariţiei anemiei, dacă menstruaţia durează mai mult de o săptămână, iar fluxul este abundent. În acest caz, este bine să rezolvi cauza: menstruaţia abundentă. La adolescente, fluxul excesiv este cauzat de problemele hormonale, caracteristice vârstei şi care se rezolvă, de obicei, cu ajutorul medicamentelor. La femeia adultă, menstruaţia excesivă poate fi cauzată de un fibrom uterin care se tratatează medicamentos sau chirurgical.

10. Medicul mi-a spus că sunt anemică, dar nu mi-a prescris medicamente. De ce?
Dacă medicul îţi găseşte o anemie uşoară, mai precis cu 10-20 de procente sub limita normală, nu este nevoie de tratament medicamentos. În acest caz, se recomandă numai o cură bazată pe multe alimente cu un conţinut mare de fier. După două săptămâni se refac examenele de sânge. Iar dacă anemia nu s-a ameliorat, se trece la tratament medicamentos.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter