5 analize medicale pe care ar trebui să le faci la început de an

De Unica.ro, pe

Pentru că sănătatea e mai bună decât toate, oricine şi-o doreşte. Aşa că e cazul să faci din asta un obiectiv de atins în noul an.
Mereu te împiedică ceva: ba lipsa timpului, ba cea a banilor, ba alte priorităţi. A venit vremea să ai grijă de tine. Nu mai ai niciun motiv să amâni vizita la medic. Ca asigurat, beneficiezi gratuit de controlul medical anual, care mai este şi obligatoriu pe deasupra la persoanele trecute de 30 de ani. Iar rolul lui e foarte important, căci previne apariţia şi instalarea unor boli dintre cele mai grave.

Ce ai de făcut

În funcţie de sex, vârstă şi antecedente medicale, examenul anual de verificare a stării de sănătate constă în consultaţii nedureroase, investigaţii de rutină, dar şi teste de sânge. De obicei, se analizează hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, trigliceridele, creatinina, ureea, transaminazele hepatice, bilirubina totală. Se mai pot face şi teste pentru depistarea bolilor venerice, precum sifilisul, radioscopii, radiografii, ecografii. În cazul în care ştii că ai rude, mai ales de gradul întâi, diagnosticate cu o formă de cancer, e bine să soliciţi şi tu analize detaliate în acest sens.

Teste pentru viaţă lungă

Ca să nu te sperii că ai prea multe de făcut, iată cei mai importanţi 5 paşi de urmat pentru sănătatea ta:
1 Analize de sânge. Stai liniştită! Chiar dacă lista analizelor pare foarte lungă, necesită doar o recoltare de sânge. Prin urmare, după o recoltare, preţ de câteva minute, afli aproape totul despre starea ta de sănătate.
2 Control ginecologic. Toţi specialiştii recomandă, la unison, să mergem anual la control. Nu e cea mai plăcută experienţă, dar face toţi banii, în special după 35 de ani. Testul Babeş-Papanicolau, care poate depista din vreme eventualele leziuni de pe colul uterin, evitându-se apariţia cancerului, analiza secreţiilor vaginale, ecografia transvaginală, cea mamară sau mamografia nu trebuie pierdute din vedere.
3 Verifică-ţi oasele. Osteoporoza, artroza, reumatismul sunt boli care apar la vârste tot mai fragede şi necesită tratamente de lungă durată. Osteodensiometria DEXA este investigaţia prin care se depistează osteoporoza. Foloseşte raze X, scanând coloana vertebrală, şoldurile şi încheieturile.
4 Inima e în formă? Răspunsul îl găseşti la cardiolog. E o vizită plăcută, nedureroasă, în urma căreia rezultatele electrocardiogramei (EKG sau ECG), ale măsurării tensiunii arteriale şi colesterolului vor da verdictul cu privire la funcţionarea inimii.
5 Interiorul contează. O ecografie generală nu strică, o dată pe an. Nu doare, dar oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă cu organele interne. Şi poate scoate la iveală boli la care nici nu te-ai fi gândit! Tiroida, stomacul, fierea, ficatul, rinichii îţi vor mulţumi pentru că le porţi de grijă.

DE CE SĂ MERG LA CONTROL?

Orice examen medical de rutină e bine-venit, pentru că previne apariţia bolilor grave, uneori incurabile, depistează forme de cancer în faze incipiente, când pot fi tratate, preîntâmpină răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, previne sterilitatea, ajută evoluţia unor sarcini normale, fără probleme, oferă siguranţă şi încredere în forţele proprii.
„Femeile trebuie să conştientizeze că un control periodic este foarte important şi le poate salva viaţa. Mai ales după 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia, pentru cele de peste 40 de ani) trebuie să devină un control anual. Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, se pot obţine răspunsuri mult mai precise. Sonoelastografia ne ajută să diferenţiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni”, completează dr. Elena Claudia Teodorescu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter