Află totul despre alimentaţia sănătoasă de la un antrenor personal!

Care sunt alimentele care nu trebuie să-ţi lipsească din casă? Cum se combină ele în mod corect? Ce ar trebui să adaugi în dietă iarna? Aceste răspunsuri şi multe altele ni le oferă…
… Robert Dinescu, antrenor personal de fitness.

Ce ar trebui să conţină o alimentaţie sănătoasă

În primul rând, spuen Robert Dinescu, o alimentaţie sănătoasă ţine cont de cantităţile optime. Evident că trebuie să mănânci suficient, dar niciodată în exces.
Apoi alimentaţia corectă include toate grupele de nutrienţi, cu importanţă egală în buna funcţionare a organismului. Proteinele, care furnizează energie şi refac celulele organismului se găsesc în carne, ouă şi lactate. Carbohidraţii, care furnizează energie creierului se găsesc în cereale, paste făinoase, fructe, legume. Nu în ultimul rând, avem nevoie de grăsimi, chiar dacă sunt necesare în cantităţi mai mici.
Robert Dinescu ne recomandă să nu uităm de fructe şi legume, care nu ar trebui să ne lipsească din casă. Legumele conţin vitamine şi completează în mod sănătos orice masă, iar fructele sunt o gustare mult mai sănătoasă decât dulciurile.

Cum combini alimentele pentru o viaţă sănătoasă

Este important să consumi toate tipurile de nutrienţi, dar ai grijă cum le combini. “Este foarte important cum combinăm alimentele. Combinaţia între carbohidraţi şi grăsimi este interzisă. La fel este interzisă şi combinaţia de proteine cu carbohidraţi”, explică Robert, care ne mai spune că carealele sub orice formă se consumă singure la o masă, la fel ca şi fructele, care se consumă doar ca gustare, între mese.
La o altă masă se pot consuma  carne, oua, peşte sau brânză cu legume proaspete. Acestea din urmă se pot combina cu orice aliment, fără restricţii.
Robert ne mai atrage atenţia şi asupra apei. „Apa trebuie consumată înainte cu 20 de minute de masă pentru a evita diluarea acidului gastric, în caz contrar alimentele nu se mai digeră suficient , datorită diluarii acidului gastric cu apă.”

Tu la cei oră iei cina?

Lucrezi până târziu, te întâlneşti cu prietenele la un suc şi abia după ora 22:00 reuşeşti să iei cina, care este şi cea mai bogată masă a zilei. Dacă te recunoşti în descriere, înseamnă că alimentaţia ta nu este tocmai corectă. „Ultima masă de bază trebuie să fie până în ora 18.00”, spune antrenorul de fitness. “După această oră tot ce mâncăm se depune. Putem mânca salată sau legume dar nu în cantităţi mari.”
Şi în restul zilei ai nevoie de un program al meselor bine pus la punct. Corect este să mănânci puţin şi des, luând trei mese şi două gustări.

Alimentaţia de iarnă

Iarna mâncăm altfel decât vara, fie că vrem fie că nu, dar trebuie să faci şi un efort pentru a schimba uşor alimentaţia în sezonul rece. Ai nevoie de mai multe grăsimi bune care te apără de frig, răceală şi depresia sezonieră. Le găseşti în peşte – macrou, somon, etc. – dar şi în uleiurile vegetale. Pentru că ai nevoie de mai multă energie să rezişti vremii de afară, consumă iarna leguminoase, care sunt bogate în proteine – fasole, linte, mazăre. „Iar pentru a completa necesarul de vitamine, minerale şi fibre indicat ar fi să măncam cât mai multe citrice, mere, banane, fructe uscate sau compoturi”, adaugă Robert.
Foto: Radu Sinisteanu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter