Cât te costă să mănânci sănătos zilnic. Florin Neby îţi spune adevărul despre alimentaţie

De Unica.ro, pe

M-am tot gândit că ideea unui efort destul de mare din punct de vedere financiar poate fi un motiv pentru care oamenii preferă să mănânce junk-food, pâine alba şi dulciuri în detrimentul alimentelor bogate în nutrienţi. Am fost în pieţe şi supermarket-uri pentru a alcătui o zi în care tu poţi să mănânci sănătos de la prima până la ultima masă, şi care, totodată, să conţină o gamă largă de nutrienţi (fibre, vitamine, minerale, enzime etc) dar şi bazele de construcţie aşa cum sunt proteinele.

Cât costă să mănânci sănătos

Mic-dejun – care de fapt nu este mic deloc, pentru că în principiu trebuie să ai alimente destul de consistente în prima parte a zilei, pentru a evita senzaţia acută de foame în a-2-a parte a zilei. Aşa că îţi propun:
– iaurt de capră – 300 gr – 3,30 lei
– seminţe de in – 20 gr – 1 leu
– seminţe de dovleac – 20 gr – 2 lei
– miez de nucă – 40 gr – 3 lei
Total = 9,30 lei

Iaurtul de capră este mai gras, are undeva la 3,5% grăsimi (acel colesterol bun) . Îl prefer în locul celui de vacă pentru ca are o proteina mult mai uşor digerabilă, iar dacă eşti o persoană activă şi mai faci şi miscare cu siguranţă acel coeficient de grăsime nu este o problema. Am adăugat lângă iaurt o gamă de seminţe şi nuci tocmai pentru a scadea nivelul de glucide aduse din exterior si a invata corpul sa foloseasca grăsimile ca şi sursă de energie.După  7, 8 ore de somn pe care le-am avut inainte de masă, cu siguranţă organismul va folosi aceste grăsimi pentru a-şi reface rezervele de energie consumate peste noapte.
Gustare – Unii folosesc principiul de gustari, altii nu, eu il recomand, pentru ca imi da posibilitatea sa adaug in alimentatia mea si alte surse de nutrienti foarte importanti pentru organism.

– mure – 30 gr
– coacăze – 30 gr
– zmeură – 30 gr
Total = 4 lei

Fructele de padure sunt foarte cunoscute ca o sursa bogata de antioxidanti, nutrienţi ce apară organismul de radicalii liberi, care odată acumulaţi în organism duc la apariţia bolilor arteriale, cancerul şi altele.

Prânz – Se spune că masa de prânz trebuie să fie una dintre cele mai bogate, principiul este relativ, eu consider că mai ales dacă această este consumată după antrenament trebuie să avem acel raport corect de proteine-carbohidrati (care pot fi si cu absorbtie mai lenta cum ar fi orezul, cartoful, mamaliga etc). dar si cu absorbtie mai rapida asa cum sunt legumele, in cazul in care ai avut in prima parte a zilei mese mai bogate in calorii, asa cum este si cazul nostru. Am “rumegat” bine situaţia si am hotarat sa punem pe farfurie:
– păstrav – 200 gr – 5 lei
– dovlecel – 200 gr – 0, 30 lei
– morcov – ceapă verde – o legătura – 0,65 lei
– ardei gras – 250 gr – 250 gr – 2,50 lei
– morcov – 130 gr – 0,30 lei
Total = 8,75 lei

Aşa cum probabil v-aţi dat seama deja este vorba de peşte umplut cu legume la cuptor. Gramajul este socotit pe leguma, produs din care putem adauga in portie o parte din legumele mentionate, pentru a nu exagera cu cantitatea.Am ales pestele pentru ca este o proteina animala dar totodata mai usor digerabila pentru organism decat puiul, vita, porcul, vanatul etc.Legumele vin cu un aport de fibre, de care avem nevoie pentru reglarea tranzitului intestinal. Fiind preparte in interiorul pestelui nu vor avea parte de pierderi mari de vitamine, minerale si enzime, iar temperatura de preparare este destul de scazuta 120 de grade.Daca nu doresti sa prepari pestele cu legumele este foarte simplu, pestele il poti pregati la cuptor, iar legumele la abur.
Cât te costă să mănânci sănătos zilnic. Florin Neby îţi spune adevărul despre alimentaţie

Cina – Foarte multe persoane prefera sa nu manance seara mergand pe principiul “seara mă îngraş dacă mănânc” sau daca o fac cu siguranta se intampla undeva pe la ora 17:00, pana a doua zi infometandu-se.Nu, asa nu se vad rezultate, înfometarea inseamna o scadere a stratului de grasime dar totodata si a masei musculare, ceea ce inseamna ca te vei trezi peste cateva luni cu 10 kilograme mai putin, dar fără nicio forma a corpului.Pielea într-o oarecare masura va incepe sa atarne, iar cand vei avea o perioada mai stresantă de o lună să zicem, când vei mânca poate mai mult şi nu vei mai avea foarte mult timp pentru sport, asteaptă-te să iei foarte mult in greutate.Uneori se intampla sa depasesti greutatea de la care ai inceput sa slabesti, pentru ca se creeaza efectul de boomerang in care organismul va cauta sa-si refaca resursele de energie ceea ce va duce implicit la depozite de grasime.Pentru cina eu prefer:

– 6 ciuperci medii – 2 lei
– 1 usturoi – 0,3 lei
– 1 salată – 1,8 lei
– castraveţi – 250 gr – 0,7 lei
– telemea capră – 100 gr – 3,13 lei
Total = 7,93 lei

Ciupercile se vor face la cuptor, stropite cu puţin suc de usturoi.Salata cu castraveţi se prepara separat, unde cantitatea va fi un bol mediu, iar telemeaua de capra se dă pe răzătoare deasupra ciupercilor, dupa ce acestea sunt scoase de la cuptor.

In conditiile in care nu am adugat uleiul de masline, otetul balsamic si eventualele condimente care se adauga la aceste preparate pe care le-am prezentat, fiind de fapt cantitati foarte mici (o lingura sau o lingurita din fiecare) am hotarat ca acestea cumulate se le socotesc la 2,5 lei.
Cât te costă să mănânci sănătos zilnic. Florin Neby îţi spune adevărul despre alimentaţie

Ceea ce inseamna ca in final vom avea un TOTAL pe zi = 32,48

Consider că este o sumă foarte bună, tinând cont de cat de benefica poate fi alimentatia sanatoasa pentru organismul uman.
Ce părere ai, te costă mult să mănânci sănătos?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter