Ciupercile – de ce sunt sănătoase şi cum să le prepari

De Libertatea pentru femei, pe

Ciupercile comestibile sunt nu doar gustoase, ci și de un ajutor nepreţuit pentru sănătate. Cele folosite în mod normal în alimentaţie sunt o sursă bogată de vitamina B2, B3 și seleniu. Conţin și mai mult potasiu decât bananele.
Astfel, ajută la scăderea tensiunii și reduc riscul unui atac cerebral. O porţie (100 g) de ciuperci asigură între 20 și 40 la sută din necesarul de cupru al organismului. Acest mineral protejează inima și ajută la tratarea anemiei.
Banalele ciuperci albe (Agaricus bisporus) pot preveni cancerul de sân și pe cel de prostată. Se recomandă o porţie pe zi, pe termen lung. Pe lângă acestea, există specii de ciuperci care au fost folosite de-a lungul timpului pe post de medicament.
Culinar: Moduri inedite în care să găteşti ciupercile

Ciupercile Shiitake tratează răceala şi gripa

Sunt folosite de către japonezi și de către chinezi la tratarea răcelilor și a gripelor. Au proprietatea
de a stimula imunitatea, ajută la tratarea infecţiilor și au proprietăţi antitumorale. Și calităţile lor nu se opresc aici: scad colesterolul, ajută la absorbţia zahărului în sânge și previn îmbătrânirea.
Reishi sau Ganoderma este numită și Ling Zhi, în chineză. Are și ea proprietăţi antitumorale, de creștere a imunităţii și de scădere a tensiunii arteriale. Luată zilnic, are un efect tonic general, poate aduce corpul la o stare de sănătate, ajutând organele să funcţioneze normal. Alte proprietăţi: ameliorează alergiile, inhibând histamina, îmbunătăţește oxigenarea organelor și sprijină buna funcţionare a ficatului.

Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus blazei)

Este și ea o binecuvântare pentru sănătate. Este originară din Brazilia, dar a început să fie cultivată pe scară largă în Japonia. Bogată în vitamine și în minerale, mai ales fier, zinc și fibre, crește imunitatea și încetinește procesul de îmbătrânire. Dă o stare generală de bine, crește energia și vitalitatea, previne cancerul la sân. Dacă deja este formată o tumoare ajută, alături de tratamentul clasic, la îndepărtarea ei și la prevenirea metastazelor. Are și proprietăţi antialergice.

Cum se prepară ceaiul Kombucha din ciuperci

Se fac 2 litri de ceai negru sau verde din 4 pliculeţe de ceai. Se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se scot pliculeţele și se adaugă 140-200 g de zahăr alb. După ce s-a răcit, se toarnă lichidul într-un vas de sticlă. Se adaugă 20 ml de soluţie de la un ceai vechi Kombucha (se procură odată cu ciuperca) și, apoi, se pune cultura vie de Kombucha în lichid.
Se acoperă vasul cu o pânză și se lasă la fermentat timp de 8-12 zile într-un loc ferit de lumină directă. Se pune în sticle, păstrându-se lichid pentru următoarea preparare. Poţi bea 3 pahare pe zi: unul dimineaţa pe stomacul gol (dacă nu suferi de gastrită, ulcer sau de hiperaciditate), al doilea după o masă și ultimul înainte de culcare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter