Alexandru Rafila: „Vaccinurile în dezvoltare par să funcționeze împotriva Covid-19”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Joi, 07 mai 2020, 16:51

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a vorbit, la Digi24, mutațiile suferite de noul coronavirus și despre eficacitatea vaccinurilor care se află acum în curs de dezvoltare.

Potrivit microbiologului, noul coronavirus a suferit o mutație care are o transmisibilitate mai mare, însă acest lucru a fost demonstrat doar pe culturi de celule și nu se știe încă dacă același lucru se întâmplă și în cazul transmiterii interumane.

„E un studiu științific destul de complex, el se referă la mutațiile pe care le suferă virusurile corona. Dar nu e nimic neașteptat pentru că acestea așa evoluează, generează mutații în momentul înmulțirii. Sunt studii de laborator care arată într-adevăr o transmisibilitate mai mare, dar nu este certificată la transmiterea interumană, este certificată în studii efectuate în laborator pe culturi de celule și încă nu e sigur dacă se întâmplă și în transmiterea interumană”, a spus profesorul Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Coronavirusul va deveni sezonier. Românii se vor reîmbolnăvi anual cu Covid-19”

Apoi a explicat cât de eficient ar putea fi un vaccin împotriva acestor tulpini – cea originală și cea apărută prin mutație.

„Sunt trei elemente care pun probleme când apare o tulpină de virus diferită de cea inițială. Una este legată de transmisabilitate, un al doilea element este legat de patogenitate, adică de capacitatea virusului de a produce forme de boală mai mult sau mai puțin grave, iar cea de-a treia e legată de antigenicitate, dacă virusul reacționează sau nu cu anticorpii introduși prin vaccinare. În sensul că vaccinul, dacă este preparat din tulpina originală, ar putea să inducă prezența unor anticorpi care să nu reacționeze cu această nouă tuplină mutantă. Se pare că nu este cazul, asta ar fi o veste bună, și că vaccinurile care sunt acum în dezvoltare vor duce la producerea de către organism a unor anticorpi care vor putea funcționa cu ambele tulpini sau cu mai multe, pentru că discutăm de o multitudine de tulpini și există una dominantă, mai ales în Europa”, a explicat Rafila.

Citește ediția de mai a revistei Unica. O găsești AICI. Un format nou, digital, accesibil gratuit din chioșcul online Ringier

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter