Alexandru Rafila: „Nu așteptăm pasivi că oamenii să se imbolnăvească… Am ajuns la 90.000 de teste într-o zi”

De Unica.ro, pe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre măsurile luate pentru a combate răspândirea virusului SARS-CoV-2 în România. Marți, 18 ianuarie, s-a efectuat cel mai mare număr de teste de la începutul pandemiei de COVID-19.

Alexandra Rafila consideră că testarea va ajuta la controlarea pandemiei și a vorbit despre demersurile care s-au făcut în acest sens.

Nu așteptăm pasivi că oamenii să se imbolnăvească și să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliul populației, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților și trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie. Peste 3.200 de cabinete de medicină de familie au semnat contracte cu casele județene și au început să testeze.

Ieri (marți – n.r.) a fost cel mai mare număr de teste de la începutul acestei pandemii, am ajuns la 90.000 teste într-o zi. Creșetrea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate, a explicat Alexandru Rafila, potrivit Digi24.

Un caz depistat nu va mai duce la transmitere, o persoană diagnosticată de la început poate beneficia de asistență de sănătate din timp și nu ajunge la stadii greu controlabile. Față de octombrie, când aveam aceleași cifre, din punct de vedere al mortalității, este de 8 – 10 ori mai mică, a mai precizat acesta.

Alexandru Rafila, despre creșterea accelerată a numărului de cazuri COVID-19

Ministrul Sănătății a explicat și de ce numărul cazurilor de COVID-19 crește considerabil.

Citește și: Xonia, despre probleme ei de sănătate: „Mi-e foarte frică de operație”

De ce refuză Bianca Drăgușanu să participe la „Survivor România”: „Nici pe 100.000 euro pe zi nu aș merge”

Ioana, fiica lui Mădălin Voicu, este însărcinată. Ce sex are bebelușul și ce nume va purta

Saveta Bogdan, amor ca-n adolescență la 76 de ani. Ce cadou i-a făcut iubitul de ziua ei

Numărul de persoane infectate va crește pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmibilă, cifrele din această perioada sunt incomparabil mai mari decât cele din perioadele anterioare.

Al doilea motiv de creștere a numărului de persoane detectate va fi din cauza creșterii capacității de testare, pentru că cine are o suspiciune se poate testa.

Mai avem 100 de centre care trebuie operaionalizate, trebuie avizate întâi de direcțiile de sănătate publică și apoi să încheie contractele cu casele. Majoritatea acestor centre din cele 230 vor fi operaționale până la sfârșitul acestei săptămâni, a mai declarat Alexandru Rafila.

Cu toate că varianta Omicron se răspândește cu repeziciune, nu vorbim despre o presiune asupra spitalelor.

Vorbim de 2-3% creștere zilnică, fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate, a mai spus Rafila.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter