Află de ce visezi urât!

De Erika Chivu, pe

Toţi visăm urât din când în când, dar dacă în ultimul timp ai tot timpul coşmaruri, iată care pot fi cauzele.

Care e rolul viselor urâte

Cercetătorii au identificat trei tipuri de coşmaruri foarte frecvente: acela în care eşti urmărită, acela în care pierzi pe cineva drag şi acela în care te afli într-un nou mediu nou şi ciudat.
Chiar dacă sunt neplăcute, aceste vise au rolul lor: ajută creierul să se pregătească pentru o situaţiile stresante şi înspăimântătoare care pot apărea pe viitor.

Stresul provoacă vise urâte

Dacă ai coşmaruri adesea, există mai multe cauze posibile, iar pe primul loc e stresul. Atunci când eşti stresată, creierul tău crede că te afli sub o ameninţare iminentă, aşa că se pregăteşte pentru ea prin coşmaruri, un fel de repetiţie pentru ce va urma.
Coşmarurile pot fi date atât de evenimente traumatizante precum moartea cuiva drag, un accident de maşină, etc, dar şi de stressul zilnic de la serviciu sau de acasă.

Femeile au mai des vise urâte

Femeile au coşmaruri mai frecvente şi mai intense decât ale bărbaţilor, lucru care este pus pe seama ciclului menstrual. Se pare că schimbările temperaturii corporale pot duce la vise urâte, iar în cazul femeilor temperatura se schimbă în cursul unei luni – creşte după ovulaţie şi scade înainte de menstruaţie. Astfel, în perioada premenstruală, femeile au vise mai intense, mai realiste şi de obicei urâte.

Coşmarurile şi dieta

Ceea ce mănânci, mai ales la ultima masă a zilei, contează când vine vorba de vise. Alimentele picante sau excesele alimentare, pot să-ţi strice somnul – te fac să te trezeşti în timpul nopţii şi să visezi urât. De asemenea, unele studii au arătat că şi grăsimile în exces afectează somnul.
Aşadar, ca să eviţi visele urâte, este bine să iei o cină uşoară, fără alimente picante şi fără exces de grăsimi.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter