Află totul despre indigestie!

De Unica.ro, pe

Indigestia este foarte frecventă de sărbători. După perioada destul de lungă de post, belşugul mesei de Crăciun poate să nu îţi cadă tocmai bine.
Află cum poţi să previi indigestia şi care sunt cele mai eficiente metode de a scăpa de ea.
Din cauza unei alimentaţii necorespunzătoare, multe persoane fac indigestie. Aceasta poate crea multe neplăceri, de aceea este nevoie să o tratezi cu toată seriozitatea.

Care sunt simptomele?

Indigestia este cauzată de excesul de acid gastric şi de gaze.
Ea se manifestă prin:
â–º dureri abdominale,
â–º greaţă,
â–º vărsături,
â–º balonări,
â–º arsuri,
â–º diaree sau constipaţie,
â–º ameţeli,
â–º dureri de cap.

Cauze

Se poate ca mesele luate să fi fost prea abundente sau combinaţiile de alimente să nu fi fost tocmai potrivite. Dacă stomacul nu face faţă cantităţii de mâncare, el nu va putea digera corect şi va declanşa reacţii în organism. Bolnavii de ficat, pancreas sau de stomac sunt mai predispuşi la a face indigestie, deoarece sensibilitatea lor la anumite alimente este mai ridicată. Excesul de mâncăruri grase, alcool şi cafea cauzează de multe ori indigestii.

Ce medicamente te ajută?

Este de preferat ca, înainte de a lua medicamente, să consulţi farmacistul sau medicul. În cazul stărilor de greaţă şi vomă te ajută Metoclopramid, Emetiral sau Torecan. Arsurile şi durerile de stomac sunt calmate de Distonocalm, Rennie, Almagel, Omeprazol sau Ranitidină. Algocalminul potoleşte durerile renale sau biliare puternice. Împotriva diareei se recomandă Saprosan, Imodium, Furazolidon, iar pentru stimularea digestiei poţi apela la Triferment, Digestal, Bilichol, Colebil sau Anghirol.

Cum previi?

Mănâncă încet, chiar dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie. Mestecă bine, pentru ca stomacul să asimileze bine alimentele. Evită mâncărurile condimentate. Usturoiul, ardeiul iute, piperul pot să îţi irite mucoasa stomacală. Evită măncărurile prea grase, deoarece îngreunează digestia. Lasă pauze între mese şi evită să mai mănânci seara târziu. Verifică termenul de valabilitate a alimentelor, iar dacă ţi se pare ceva suspect renunţă să le mai consumi. Respectă orele de odihnă, pentru că indigestia apare şi pe fundalul unei nervozităţi crescute sau a stării de oboseală accentuată.

Prim ajutor în caz de indigestie

Curăţirea organismului de toxine este prima soluţie. În prima zi în care te simţi rău, consumă doar lichide, respectiv ceaiuri, supe şi sucuri naturale de fructe şi legume. De a doua zi poţi trece la alimente uşoare cum sunt carnea fiartă, cerealele, orezul, pastele şi legumele. Dimineaţa, pe stomacul gol, bea un pahar de suc de morcovi şi sfeclă roşie sau consumă un iaurt. Fă comprese calde şi pune-le pe abdomen pentru a îţi alina durerile. Plimbă-te în aer liber şi bea ceaiuri. Ceaiul de mentă te ajută, atâta vreme cât nu ai senzaţii de arsură. Ceaiul de ghimbir reduce balonarea şi durerile de burtă, iar cele de muşeţel, fenicul sau mărar elimină din simptomele indigestiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter