Află totul despre insuficienţa renală!

De Libertatea pentru femei, pe

Când un organ nu mai funcţionează, apare efectul de domino, prin care este destabilizat echilibrul întregului organism. La fel se întâmplă şi cu rinichii, a căror îmbolnăvire poate afecta toate organele.

INSUFICIENŢĂ RENALĂ  ACUTĂ (IRA)

Este urmarea degradării totale şi bruşte a funcţiei renale, tradusă prin lipsa (sau prin prezenţa unei cantităţi mici) de urină în vezica urinară. Există însă şi cazuri în care urina este prezentă, dând impresia funcţionării corecte a rinichilor, dar, în realitate, rinichiul nu-şi îndeplineşte funcţia de filtrare a sângelui. Acest tip de afecţiune se întâlneşte frecvent la persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală sau la persoanele aflate în terapie intensivă pentru o afecţiune gravă, pe parcursul căreia rinichii au de suferit (infecţie severă, stare de şoc, arsuri întinse). Principalele forme de insuficienţă renală acută sunt: IRA funcţională (alterarea funcţiei renale), IRA prin alterarea ţesutului renal (glomerulonefrita de origine inflamatoarie sau toxică) şi IRA prin obstacol în calea scurgerii urinei (calcul, de exemplu).

Cum poate fi recunoscută boala

Se observă o scădere considerabilă a volumului de urină (oligurie), care nu mai este eliminată prin rinichi, sau chiar absenţa totală a urinei (anurie). Reţinerea de lichide care apare este exprimată prin vărsături, astenie, dificultate respiratorie, tulburări ale ritmului cardiac şi ale stării de conştienţă.
în urma investigaţiilor, se constată un nivel crescut al concentraţiei de uree şi de creatinină în sânge, ceea ce duce la o aciditate nocivă pentru organism (acidoză). Analizele sanguine mai arată un nivel crescut al potasiului, cu efecte nocive asupra inimii.

Cum se tratează

Se recomandă internarea grabnică pentru a urma o terapie intensivă de purificare sanguină (hemofiltrare sau dializă) până la recuperarea funcţiei renale. În majoritatea cazurilor, această terapie permite recuperarea funcţiilor rinichilor şi regenerarea ţesuturilor renale. În lipsa unui tratament adecvat, se poate ajunge la o intoxicare severă a organismului, care poate genera un stop cardiac.

INSUFICIENŢĂ
RENALĂ CRONICĂ
Aceasta constă în reducerea treptată a capacităţii rinichiului de a filtra sângele pentru eliminarea toxinelor şi de a asigura echilibrul de apă şi de minerale (mai ales sodiu şi potasiu). Această afecţiune apare cel mai frecvent la persoanele în vârstă.

Cum recunoşti  boala

Rinichiul are un rol esenţial în menţinerea tensiunii arteriale la valori normale, în producerea unor hormoni esenţiali pentru integrarea calciului şi în producerea de hematii (globule roşii). De aceea în cazul instalării sindromului de insuficienţă renală cronică, apare hipertensiune arterială, anemie, paloare, stări de rău, fragilizarea oaselor (osteomalacie), furnicături şi crampe la nivelul mâinilor şi picioarelor şi tulburări digestive (greaţă, lipsa poftei de mâncare). Analizele sanguine arată un nivel crescut al concentraţiilor de uree şi de creatinină, prin deficit de vitamina D şi, implicit, prin carenţă de calciu.

Cum te tratezi

Tratamentul medicamentos nu tratează boala, ci vizează ameliorarea simptomelor (hipertensiune, carenţă de calciu şi de vitamina D, anemie). De asemenea, este foarte important regimul alimentar, care constă în reducerea aportului de sare şi de proteine (sunt contraindicate mezelurile,  ciocolata şi unele fructe). În lipsa tratamentului adecvat, boala evoluează rapid, ca urmare ajungându-se la necesitatea unui transplant renal. În stadiul terminal, tratamentul constă în dializă peritoneală, în hemodializă sau în transplant renal.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter