Află totul despre contraceptivele orale!

De Unica.ro, pe

De câte ori ai stat în cumpănă, încercând să alegi cea mai bună metodă de contracepţie? Pilulele sunt acum la modă, dar trebuie să ştii exact cum acţionează. Noi îţi venim în ajutor.
Se poate spune că pilulele contraceptive sunt la modă. Din ce în ce mai multe femei apelează la ele, pentru că reprezintă o metodă destul de simplă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite. Şi tu ţi-ai pus, cu siguranţă, întrebări legate de ele: dacă îţi afectează sănătatea, dacă te protejează 100% sau ce trebuie să faci dacă într-o zi ai uitat să iei pilula. Acum e timpul să primeşti răspunsurile.

Respectă „regulile” pilulelor!

Contraceptivele hormonale orale au o eficacitate crescută în prevenirea sarcinii, inhibând ovulaţia şi îngreunând trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină. Se găsesc sub formă de folii cu 21 sau cu 28 de pilule. În cazul foliei cu 21 de pilule, se administrează câte o pilulă pe zi, apoi se ia o pauză de şapte zile, iar în a opta zi se începe următoarea folie. La foliile cu 28 de pilule, se începe cu pilulele active, iar în timpul pauzei se administrează câte o pilulă inactivă. Dacă folia are săgeţi pe ea, trebuie neapărat respectată ordinea indicată de săgeţi.

Ce anticoncepţionale sunt recomandate

Stabilirea pilulelor contraceptive pe care urmează să le foloseşti se face împreună cu medicul, după ce acesta a evaluat starea sănătăţii tale. El o să-ţi prescrie cel mai potrivit anticoncepţional pentru tine, fie că e Microgynon, Marvelon, Femoden, Jeanine, Cilest, Diane-35, Mercilon, Logest, Triquilar sau Laurina.

Când se începe administrarea

â–º începând cu prima zi a ciclului menstrual sau în primele cinci zile ale ciclului, dacă acesta este regulat; în primele şapte zile de administrare este indicat să foloseşti şi o altă metodă de contracepţie;
â–º imediat după ce întrerupi folosirea unei alte metode contraceptive (nu e nevoie să aştepţi următoarea menstruaţie).

Ce faci dacă ai uitat să le iei?

Dacă ai uitat să iei o pastilă, ia-o îndată ce ţi-ai amintit de ea
â–º dacă ţi-ai amintit în interval de 12 ore de la ora la care trebuia luată, nu e nevoie de protecţie suplimentară, dacă însă a trecut mai mult timp, în următoarele zile trebuie să foloseşti şi altă metodă de contracepţie
â–º în cazul în care ai uitat să iei două pastile, ia-le pe amândouă când ţi-ai amintit, iar următoarea zi ia tot două; continuă apoi cu una pe zi, la ora obişnuită. În orice caz, în următoarele şapte zile trebuie să te protejezi suplimentar
â–º dacă ai uitat să iei trei sau mai multe pastile, întrerupe folia. Fă o pauză de şapte zile, iar din a opta poţi începe o nouă folie. În cele 7 zile de pauză probabil că va apărea o sângerare, care  însănu trebuie să te îngrijoreze
â–º dacă te-ai hotărât să întrerupi administrarea pilulelor contraceptive, e bine să o faci atunci când termini folia, pentru că sângerarea va apărea la 2-4 zile după întrerupere.

Semnale de alarmă

Mergi la doctor dacă, în timpul administrării anticoncepţionalelor hormonale, prezinţi una din următoarele simptome:
â–º cefalee severă sau modificată după începutul administrării pilulelor
â–º scurte pierderi de vedere
â–º dureri severe la nivelul abdomenului, toracelui sau membrelor inferioare
â–º icter, scaun decolorat sau urină intens colorată.

Soluţii pentru cazuri de urgenţă

Dacă ai avut un contact sexual neprotejat sau metoda folosită a dat greş (s-a rupt prezervativul, ai uitat să iei pastilele sau ai vărsat la mai puţin de o oră după ce le-ai luat), poţi apela la contraceptivele de urgenţă. Acestea sunt mai puţin eficiente decât metodele folosite în mod obişnuit şi nu trebuie folosite în locul acestora. Totuşi, reduc riscurile unei sarcini nedorite. După un contact sexual neprotejat, riscul mediu de apariţie a unei sarcini este de 8%. Cu ajutorul contracepţiei de urgenţă, acesta e redus la 2%. Eficienţa e cu atât mai mare cu cât se iau imediat după contactul sexual neprotejat. Efecte secundare ale acestora pot fi greţuri, sângerări uşoare (care nu sunt însă periculoase) sau menstruaţia decalată.

Avantaje

â–º acţionează imediat
â–º nu sunt legate de momentul actului sexual
â–º menstruaţiile sunt regulate
â–º sângerarea din timpul menstrelor este mai puţin abundentă şi durează mai puţine zile
â–º reduc durerile menstruale
â–º pot ameliora anemia
â–º protejează împotriva cancerului endometrial şi ovarian.

Dezavantaje

â–º dacă nu este respectat orarul, se anulează şi protecţia
â–º în cazul interacţiunii cu alte medicamente, eficienţa poate fi diminuată
â–º pot apărea dureri de cap, greţuri, uşoară creştere în greutate, senzaţie de tensiune în zona sânilor
â–º în cazul fumătoarelor şi al femeilor trecute de 35 de ani, pot apărea şi alte riscuri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter