Această mică schimbare îți menține creierul tânăr

De Amelia Matei, pe Ultimul update Vineri, 03 februarie 2023, 11:41
Tot mai mulți oameni sunt expuși, de tot mai tineri, riscului îmbolnăvirii cu boli degenerative ale creierului, cum ar fi Alzheimer sau demența. Și asta pentru că și creierul este un organ care trebuie tratat cu mare atenție, dar pe care marea majoritate îl neglijează. Este suficientă o mică schimbare în comportamentul nostru zilnic, ca să ne menținem creierul tânăr. 

Câteva rânduri dintr-o carte bună, în fiecare seară, alimentație sănătoasă, un loc de muncă în care să te simți bine și în care să fii apreciat, mișcarea sunt lucrurile care ne ajută să ajungem să trăim sănătos, până la adânci bătrâneți și care fac bine și creierului nostru. Numai că, nu toți suntem fericiții ”posesori” ai unei astfel de vieți. Din această cauză suntem stresați, anxioși, nu mai avem poftă de viață, iar creierul nostru are de suferit. Toate acestea duc la îmbolnăviri grave, chiar până la Alzheimer sau demență.

Cât despre mișcare, din lipsa timpului nu reușim să facem nici măcar jumătate din cât ne propunem. Totuși, există un singur lucru, foarte simplu, care ne-ar putea ajuta în lupta nedreaptă cu timpul. Un studiu realizat de către Universitatea Concordia, un exercițiu banal ne poate păstra creierul sănătos. O cercetare nouă arată că urcatul scărilor ne menține creierul tânăr. Așadar, cu cât o persoană urcă mai multe scări, cu atât creierele lor erau mai sănătoase.

Citește și: Cât să dormi ziua ca să îți ajuți creierul

În cadrul cercetării, publicate în Neurobiology of Aging, experții au examinat creierele a 331 de participanți, cu vârste cuprinse între 19 și 79 de ani. Pentru a stabili sănătatea creierului fiecăruia dintre participanți, oamnenii de știință au examinat volumul de materie cenușie din creierul fiecăruia, un marker vizual important în stabilirea sănătății neuronale din cadrul procesului de îmbătrânire. Aceștia au comparat, mai apoi, numărul scărilor urcate de fiecare dintre participanții la cercetare, dar și numărul anilor de studiu.

Aceștia au descoperit că fiecare zi în care au urcat scări a îmbogățit materia cenușie, echivalând cu o întinerire a creieurlui cu 0,58 ani. De asemenea, pentru fiecare an de studiu, creierul întinerește cu 0,95 ani.

”Comparativ cu multe alte activități fizice, urcatul scărilor este o acțiune pe care majoritatea adulților în vârstă o pot face sau chiar o fac cel puțin o dată pe zi, față de alte acțiuni fizice mult mai solicitante”, a declarat Jason Steffener, coordonatorul studiului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter