5 analize obligatorii pentru el şi ea

De Lumea Femeilor, pe

Ai reflexe bune, când aperi sănătatea ta şi a familiei? Reflexe bune înseamnă -spun medicii – să pui întotdeauna pe primul plan prevenirea şi depistarea precoce a problemelor. Uşor de zis?
Ba şi uşor de făcut, de vreme ce există o mulţime de analize ce ne păzesc viaţa, «dând de gol» boala din primele ei stadii. Să vorbim despre cele mai importante!

ELECTROCARDIOGRAMA evaluează funcţionarea inimii

Ce este: un examen simplu şi rapid, care evaluează activitatea electrică a inimii. Înregistrând impulsurile cardiace, detectează tulburările de ritm şi dacă musculatura inimii dă semne de suferinţă.
Cine trebuie să o facă: orice persoană care urmează să suporte o intervenţie chirurgicală (medicii vor să ştie dacă se pot „bizui” pe inima ta cât ţine operaţia). Bărbaţii de la 45 de ani în sus şi femeile de la 55 de ani încolo, mai ales dacă au cel puţin unul din următorii factori de risc: exces de colesterol, hipertensiune arterială, diabet, tabagism, obezitate.

DENSITOMETRIA OSOASĂ măsoară riscul de osteoporoză

Ce este: o investigaţie simplă, realizată cu ajutorul unui aparat cu raze X sau cu ultrasunete -osteodensitometrul. Acest examen (numit şi osteodensitometrie) stabileşte densitatea minerală şi grosimea osoasă -mai concret, conţinutul în calciu al oaselor. Aşa se evaluează riscul de osteoporoză, aflat la originea celor mai multe fracturi.
Cine trebuie o facă: orice femeie de la 50 de ani în sus, care are unul din următorii factori de risc: antecedente familiale (în familie există femei care au osteoporoză), antecedente personale de fracturi (ele însele au suferit o fractură) înainte de a fi împlinit 50 de ani, constituţie fragilă, mignonă.

TESTUL PSA descoperă cancerul de prostată

Ce este: o analiză făcută pe o probă de sânge recoltată, care stabileşte dozarea antigenului specific prostatei (PSA). Rezultatul testului îi spune medicului dacă pacientul este atins de cancer de prostată -cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţi şi a doua cauză de mortalitate în rândurile acestora. În funcţie de rezultat, investigaţia continuă sau nu cu examenul urinei.
Cine trebuie să îl facă: orice bărbat după 50 de ani -vârsta la care „loveşte”, de obicei, cancerul de prostată -şi până la 75 de ani. Dacă există antecedente de cancer de prostată în familie, testul PSA trebuie efectuat de la 45 de ani.

MAMOGRAFIA depistează cancerul la sân

Ce este: o radiografie a sânilor, realizată cu un aparat numit mamograf. Sânul e presat între două plăci (de aceea, mamografia nu este o investigaţie total lipsită de disconfort, dar ce mai contează, când îţi păzeşte viaţa!) l Studiind cu atenţie filmul scos din aparat, specialistul radiolog şi medicul ginecolog depistează eventualele tumori canceroase care nu pot fi simţite la palpare.
Cine trebuie să o facă: toate femeile de la 40 de ani în sus. Înainte de această vârstă, sânul este prea dens şi radiografia îi poate afecta ţesuturile -de aceea, femeilor tinere nu li se recomandă mamografii. Excepţii de la această regulă: cazurile în care medicul suspectează existenţa unei tumori sau dacă există, în familia tinerei respective, antecedente de cancer la sân.

FROTIUL detectează leziunile colului uterin

Ce este: pe o lamelă, se prelevează celule de pe suprafaţa colului uterin. Analizându-le în laborator, sunt reperate eventualele leziuni precanceroase ale colului.
Cine trebuie să îl facă: între 20 de ani şi 65 de ani, fiecare din noi, doamnelor şi domnişoarelor, trebuie să mergem la ginecolog, pentru un astfel de examen, din doi în doi ani. Dacă, în urma analizei, se obţine un rezultat incert, lucrurile vor fi clarificate printr-un test de depistare a infecţiei cu papillomavirus -agentul viral aflat la originea cancerului de col uterin.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter