9 analize pe care ar trebui să le faci periodic

De Consuela Stratulat, pe

Oircât ai fi de organizată, uneori uiți să acorzi atenție celui mai important aspect al vieții tale: sănătatea ta. Ne-am gândit să îți venim în ajutor și am adunat pentru tine 9 analize pe care ar trebui să le faci periodic.
Tensiunea arterială ar trebui verificată o dată la doi ani, dacă nu ai niciun simptom, și cel puțin o dată pe an dacă ai probleme. Când este prea mare, pot apărea boli ale inimii, insuficiență renală sau atac vascular, așa că nu evita acest test simplu, pe care îl faci în 5 minute.

Colesterolul

Colesterolul este un alt factor de risc pentru apariția bolilor de inimă și singurul mod în care poți afla dacă ești în pericol este să faci o analiză a sângelui. Dacă rezultatul este mai mare de 130, atunci ar trebui să repeți testul anual. Dacă este mai mic, poți aștepta doi – trei ani până să îl refaci.

Analiza tiroidei

O tiroidă leneșă poate duce la luarea în greutate, în timp ce o tiroidă foarte activă este un simptom al unei boli autoimune. Acest test este extrem de important, mai ales dacă ai trecut de 35 de ani sau dacă ai simptome precum schimbări bruște ale stării de spirit, fluctuații de greutate, colesterol ridicat sau probleme cu somnul.

Screening pentru cancerul de piele

Melanomul și alte cancere de piele nu sunt o problemă doar pentru cei care folosesc solarul sau se expun la soare. Femeile care au pielea deschisă au un risc mai mare de a se confrunta cu această boală decât cele cu pielea închisă. Un risc ridicat de a face cancer de piele există și în rândul persoanelor care au suferit arsuri solare înainte de 18 ani sau au în familie cazuri de melanom.
Auto-examinează-te lunar și caută alunițe care sunt asimetrice, mai mari de 6 mm sau au mai multe culori. Mergi imediat la dermatolog, dacă observi schimbări în aspectul alunițelor, și anual, dacă nu ai simptome.

Testul Papanicolau

Testul Papanicolau detectează inflamațiile și infecțiile cervixului, precum și prezența celulelor anormale, care ar putea fi un semn de cancer de col. Noile reglementări spun că femeile peste 30 de ani, care au avut trei rezultate normale, pot aștepta trei ani între teste.

Testarea pentru HPV

Testarea pentru HPV este necesară mai ales pentru femeile peste 30 de ani, pentru că detectează bolile cu transmitere sexuală care pot provoca cancer de col. Analiza poate fi făcută în același timp cu testul Papanicolau, așa că fă-o data viitoare când mergi la ginecolog.

Auto-examinarea sânilor

Cercetătorii susțin că auto-examinarea sânilor nu a redus cazurile de cancer la sâni, însă aceste teste sunt rapide și gratuite, așa că nu ezita să le faci. Cei mai mulți doctori sunt de părere că auto-examinarea îți poate salva viața și susțin că dacă nu o faci, poți descoperi nodulul într-un stadiu mult mai avansat.
Cei mai mulți noduli la femeile tinere sunt chisturi benigne, dar sunt și excepții.

Examinarea sânilor de către medic

Ginecologul tău a văzut mai mulți sâni decât oricine altcineva, așa că nu există o persoană mai potrivită care să sesizeze schimbările apărute. Societatea Americană de Cancer recomandă o examinare clinică a sânilor o dată la trei ani, pentru femeile trecute de 30 de ani.

Screening pentru bolile cu transmitere sexuală

Dacă ai mai mulți parteneri sau tocmai ți-ai făcut un nou iubit, screening-ul pentru boli cu transmitere sexuală este absolut necesar. Testul este rapid și îi va spune medicului tău dacă suferi de Chlamydia, gonoree sau alte boli care provoacă inflamarea cervixului.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter