Stai cu el chiar dacă nu-l iubești?

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Miercuri, 15 februarie 2023, 16:35

Uneori, frica de a rămâne singură te face să accepți alături de tine un bărbat care nu îți place cu adevărat. Alteori, dorința de a avea pe cineva e mai mică, dar jena de a ieși în public fără partener te îndreaptă către soluții de compromis.
Poți alege între siguranța prezentului sau poți să riști așteptând pe cineva mai potrivit pentru tine, o persoană care ar putea apărea curând, mai târziu sau… niciodată. În același timp, singurătatea poate să ți se pară insuportabilă. Sau poate te-ai obișnuit, dar cum să faci față interminabilelor întrebări ale mătușilor? Cum să ieși în lume, când toate femeile de vârsta ta sunt căsătorite și vin cu soțul?

► Alesul „de rezervă”

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu a remarcat că multe femei au temeri de genul „altul mai bun nu cred că găsesc” sau chiar „nici nu merit”. Unii fac planuri cum ar fi: „când apare alesul, am să-l recunosc și renunț la cel de acum” etc. „Poate că cele aflate într-o relație cu o persoană pe care nu consideră că o iubesc recunosc, totuși, că lipsa satisfacției emoționale poate fi compensată de avantaje financiare sau de alt soi (susținere, apreciere etc.)”, observă Cristina.

► Motive de despărțire

Nu ai cum să dai un sfat. Dacă femeia se simte bine în această relație, nu ar trebui să renunțe pentru o fericire iluzorie. „Totodată, dacă respectivul are și «darul beției» sau nu te respectă, mai bine nu îți pierzi timpul cu el”, spune psihologul, adăugând că „este mai bine să fii singură, decât într-o relație inacceptabilă, măcinată de resentimente”.

► Poveste de iubire

Există și povești care încep cu „altul mai bun nu am găsit”, dar continuă promițător. Mi-aduc aminte o confesiune pe care am auzit-o întâmplător. O doamnă căsătorită de 40 de ani își aducea aminte că, atunci când s-a măritat, îl aprecia că „este om de casă și pe care te poți baza”, dar toată tinerețea a regretat că nu a trăit și ea o poveste de dragoste „ca-n filme”. Dar, atunci când viața a pus-o la încercare și s-a îmbolnăvit, soțul nu a pregetat și i-a donat un rinichi, pentru ca să fie salvată. Printre lacrimi, bătrâna doamnă spunea: „Atunci am realizat că cel la care visasem atâta era chiar lângă mine”.

Deznodământ neaşteptat

Fiecare femeie care rămâne într-o relație nesatisfăcătoare din punct de vedere emoțional are, cu siguranță, beneficii așa-zis secundare care să le mențină în acea situație. Este drept că o astfel de legătură o poate transforma, poate restructura personalitatea ei. Mai ales, poate să o țină ocupată, astfel încât să nu mai poată vedea adevărata iubire. Chiar dacă ea speră la aceasta, nu se va îndrăgosti, mai târziu, de respectivul. În schimb, poate apărea un atașament mai bun decât dragostea în sine, bazat pe respect și susținere reciprocă. Acest lucru se întâmplă însă doar atunci când relația este una de calitate și compensează lipsa iubirii din partea unuia dintre parteneri.
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter