Rolul soacrei în relaţia ta

De Lumea Femeilor, pe

De ce bărbatul, soţia sa şi mama lui alcătuiesc un triunghi cu probleme şi ce poate face fiecare pentru a (re)aduce armonia şi liniştea în casă…
Când un bărbat se gândeşte la un pârâiaş de munte, simte nevoia să meargă la toaletă. Când se gândeşte la un cârnăcior – să mănânce. Când se gândeşte la mama lui – să îi dea imediat telefon… Iar acest ultim impuls este, de cele mai multe ori, motivul secret pentru care femeile sunt iritate de relaţia dintre partenerul lor şi mama lui.

Pentru că acest reflex este rezultatul acelei relaţii speciale care îi leagă pe băieţi de mama lor şi care continuă, într-o altă formă, şi atunci când au devenit de mult bărbaţi. Este un amestec de recunoştinţă, dependenţă şi dragoste adevărată – în care cantitatea fiecăruia din sentimente diferă de la un bărbat la altul. Indiferent că un bărbat îşi sună mama în fiecare zi sau o dată pe an, reflexul există întotdeauna. Iar de aici porneşte „războiul” binecunoscut – ascuns sau cu armele pe faţă – dintre nurori şi soacre. Iar cuvântul-cheie în acest conflict este „rivalitate”.

Simpla pronunţare a cuvântului „soacră” sau „noră” declanşează, în mintea multor femei, gânduri negative. Cu toate astea, e evident că nora şi soacra trebuie să înveţe, dacă nu să se iubească, măcar să convieţuiască în bună pace. Cum? Cu răbdare şi înţelepciune…

 Sfaturi pentru soacre

1. Cel mai important este să înţelegi că fiul tău este acum un bărbat adult şi autonom şi să înveţi să îi accepţi deciziile.
2. Fii tolerantă! Femeile tinere arată astăzi altfel decât pe vremuri, unele poartă chiar tatuaje, dar ăsta nu e un lucru grav. Te poţi obişnui cu el. La fel şi cu felul cum se îmbracă sau cu faptul că nu mai sunt gospodine perfecte, ca pe vremuri.
3. Ai răbdare! O soţie nu se naşte învăţată. În timp, va deprinde arta organizării unui menaj şi pe cea a educării copiilor. Chiar dacă tu ştii mai bine decât ea ce e de făcut, las-o să înveţe singură, pas cu pas. Oferă-ţi ajutorul, dar fără să fii categorică sau insistentă.
4. Foarte important: nu te duce niciodată neanunţată la fiul tău acasă, chiar dacă ţi-a dat o cheie. Astăzi există telefoane fixe şi mobile, aşa că avem cum să ne anunţăm vizita.
5. Tu ştii că vorba dulce mult aduce. E valabil şi pentru nora ta. Laud-o din când în când! Cu siguranţă, ştie şi ea să facă ceva bine. Chiar dacă este doar felul în care îl înseninează pe fiul tău. Spune-i asta şi vei vedea că va deveni mai prietenoasă.

 Sfaturi pentru nurori

1. Pentru ea, e important să o tratezi cu respect. De ce? Pentru că este mai în vârstă, „există” de mai multă vreme în viaţa lui şi, la urma urmelor, e de apreciat că l-a crescut cu dragoste şi că îşi dă silinţa ca lui să îi fie bine. Poartă-te amabil şi politicos, fără să ai aerul că spui: „Acum eu fac regulile în casa lui”.
2. Spune-i ce îţi doreşti şi ce te deranjează! Pot să apară situaţii în care trebuie pus punctul pe „i”:
„Aş prefera să nu îi dai copilului dulciuri între mese” sau „Nu îmi place să umbli la mine în dulap”.
3. Oferă-i ocazia să petreacă destul timp cu nepoţii ei! De multe ori, nora preferă să îi ducă pe cei mici la părinţii ei, fiindcă socrii nu îi sunt pe plac. Nu face asta! Îi vei crea soacrei tale frustrări care vor învenina atmosfera.

 Sfaturi pentru soacre şi nurori

1. Aţi avut un conflict? Nu ezita să faci tu primul pas spre împăcare. Invit-o pe nora/soacra ta la o cafea şi spune-i pe un ton amabil ce te-a supărat, unde ai greşit şi tu şi ce ţi-ai dori din partea ei.
2. Faceţi ceva împreună, numai voi două. Mergeţi împreună la cumpărături sau cu copilul în parc ori faceţi o prăjitură… Indiferent ce ar fi, experienţele comune vă vor ajuta să comunicaţi mai bine şi vor suda relaţia dintre voi.
3. Dacă aveţi o problemă legată de EL, fiul, respectiv soţul tău, nu ezitaţi să îi cereţi şi lui părerea. Poate veţi descoperi că în mintea lui lucrurile sunt mult mai simple şi mai clare decât aţi fi crezut.

 Sfaturi pentru fiu şi soţ

1. Dacă între soţia şi mama ta apare un conflict, nu e cazul să îl ignori, considerând că „e treaba lor”. Nu, este şi treaba ta! Iar tu trebuie să îţi exprimi clar punctul de vedere şi să încerci să calmezi spiritele. La urma-urmelor, eşti capul familiei.
2. Fii adult! Dacă mama ta continuă să te trateze ca pe un băieţel de zece ani, explică-i frumos, dar convingător, că ai crescut.Că ştii şi singur ce ai de făcut şi că, în plus, mai ai şi o soţie care trăieşte cu tine şi cu care împarţi responsabilităţile de adult.

 Opinia psihologului

Între 4 ani şi jumătate şi 5 ani şi câteva luni băieţelul este îndrăgostit din tot sufleţelul de mama sa. Adesea, el îi face declaraţii de dragoste curată, dăruindu-i flori sau făcându-i diferite mici cadouri, cum ar fi un desen, o jucărie sau chiar un obiect banal pentru ochii celor din jur, dar pe care el îl vede interesant şi preţios, bun pentru a fi dăruit iubitei sale.

El verbalizează dorinţa sa de iubire şi-i pune mamei întrebări cum ar fi: „Mămico, nu-i aşa că atunci când voi fi mare am să mă însor cu tine?”

După mult timp, când băieţelul s-a transformat într-un adevărat bărbat care este pe cale să se însoare, toate aceste lucruri aparent s-au dat uitării, sau, mai bine spus, au fost aruncate undeva în străfundul fiinţei sale. Dacă analizăm însă mai bine, constatăm cu surprindere că iubita lui are ceva ce îi aminteşte de mama sa. Acel ceva poate fi un gest, timbrul vocii, trăsături fizice sau, poate, trăsături de personalitate. De fapt, mama este şi rămâne prima iubire în existenţa oricărui bărbat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter