Rolurile tale in familie

De Corina Buhagiar, pe

Pana sa-l ascult pe Jacques Salome, un prestigios psiholog francez, nu-mi trecuse prin minte cat de important este sa intelegem clar, fara greseli, cum trebuie „jucate” rolurile in familie.
Acolo unde exista cel putin un copil, nu doar in cuplu. Nici in doi lucrurile nu sunt usoare. Dar cand apar copiii, se complica cu atat mai mult! Si daca e adevarat ca un copil intareste relatia dintre doi oameni, e la fel de adevarat ca o deviaza intr-o alta directie, pentru care multi nu sunt pregatiti.


Altfel de probleme

Rata divorturilor in Europa e aproximativ 43%. Daca e sa-l credem pe Salome, in Franta a ajuns la 55%. Un procent enorm de familii care se destrama, indiferent daca exista si copii acolo sau nu. „Hai sa facem un copil ca sa ne salvam relatia” nu e neaparat o idee buna. La inceput, ceva e altfel. Ineditul situatiei, responsabilitatile nou-noute si fascinatia care vin o data cu copilul abat atentia celor doi de la alte probleme ale lor. Uneori functioneaza. Alte ori insa, insasi aparitia copilului genereaza neintelegeri si conflicte. Poti constata, cu regret, ca e mai rau ca inainte…


Actrita cu cinci roluri

Spre amuzamentul asistentei, domnul Salome a invitat e scena 10 persoane, 5 barbati si 5 femei. Fiecare a fost inzestrat cu un afis si au fost grupati cate doi: Mama – Tatal, Mamica – Taticul, Femeia – Barbatul, Profesionista – Profesionistul si ultima pereche: Ex-Fetita – Ex-Baietelul.

O femeie trebuie sa stie cand sa fie:

– Mamica – adica fiinta blanda, ingaduitoare, dragastoasa si alintatoare. A ignora acest rol ar fi tragic pentru copilul care are nevoie de atata tandrete si afectiune.

– Mama – adica intransigenta, promta in a corecta greselile copilului si ferma in a-l educa. De importanta egala cu rolul de Mamica. O femeie care doar isi rasfata copilul fara sa stie cand sa „puna piciorul in prag” este la fel de „distructiva” pentru educatia acestuia, ca si Mama permanent severa.

– Femeie pentru tatal copilului. Acesta e rolul cel mai neglijat! Femeia devenita mama UITA sa mai fie si femeie pentru tatal copiilor ei, iar asta duce la destramarea celor mai multe culuri cu copii.

– Profesionista – aici e clar. E cea care esti cand esti la munca, si e rolul pe care trebuie sa il lasi la usa cand intri in casa, ca sa nu-ti deteriorezi relatiile cu cei dinauntru!

– Ex-fetita – mi s-a parut cel mai interesant rol. Este vorba de fetita care ai fost, cu multi ani inainte, TREZITA la viata in tine de aparitia copilului. Se pare ca in felul acesta actioneaza „terapia” generata de copil. Ne ajuta sa ne vindecam, sa intelegem si sa acceptam traumele, suferintele sau neintelegerile propriei noastre copilarii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter