Relaţii: Cum scapi de răutatea soacrei?

De Libertatea pentru femei, pe

Chiar dacă nu stați împreună, pare că ea îți conduce casa. Ea spune cum trebuie crescuți copiii, ce mobilă să-ți iei sau cum să zugrăvești. Cu toate acestea ai putea să te împaci, însă cu ideea că soţul tău o aprobă tot timpul în niciun caz. Ce e de făcut? Îţi spune psihologul.
Cu cât situația durează de mai mult timp, cu atât este mai greu de schimbat ceva. Totuși, cu mult tact și diplomație din partea ta, lucrurile se pot schimba în bine.

Nu declara război pe față

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că cel mai rău lucru pe care îl poți face este să i te opui pe față soacrei. Poate vei câștiga niște bătălii, dar războiul cel mare îl vei pierde sau vei rămâne într-un conflict permanent cu ea și va urma o viață de chin. Cel mai important este să nu îți propui să schimbi pe nimeni, nici pe soacră, dar nici pe soțul tău. Ia-i așa cum sunt și acceptă-i. Când poate te enervează, gândește-te că ea i-a dat viață bărbatului pe care îl iubești, l-a crescut, l-a educat și îi dorește binele. Tot ce face sau zice este în acest scop.

Învață… de la mama lui

Nu te gândi că n-ai putea să înveți câte ceva de la soacra ta. De exemplu, dacă îți critică felul de a găti, poți lua niște lecții de la ea. Procedează la fel în privința altor sarcini din gospodărie. Și în ceea ce privește viața de zi cu zi, nu au cum să strice sfaturile de la ea. Poți profita de experiența ei de viață, dacă dai un pic mândria sau antipatia la o parte. Pe de altă parte, dacă chiar nu îți convine ce spune, nu are sens să o contrazici pe față sau să te cerți cu soțul tău, ci poți adopta, discret, atitudinea „spui ca ea și faci ca tine”.

Câștigă-le respectul

Dacă ții cont și de părerile ei și te arăți dornică să o imiți, vei câștiga atât respectul ei, cât și pe cel al soțului. Laud-o de față cu el și spune-i că vrei să devii ca ea, dar doar dacă poți zice asta fără să pară că joci teatru. Apoi, după un timp, cu mult tact, încearcă să-ți impui și propunerile tale. Dacă o faci cu istețime, ai putea chiar să îi convingi că vin din partea lor. Și așa toată lumea va fi fericită și, minunea-minunilor, te va iubi și soacra.

DĂ DOVADĂ DE DIPLOMAȚIE

„Fie că locuiești cu soacra în casă sau separat, faptul că soțul ascultă doar de sfatul mamei lui este semn că încă nu le-ai câștigat pe de-a-ntregul respectul – nici bărbatului, dar nici pe cel al soacrei. Așadar, recomandarea mea este să dai dovadă de înțelepciune. Nu este deloc indicat să arăți că ești împotriva soacrei, ci, mai degrabă, să accepți, pentru o perioadă, sfaturile și părerile ei. Altfel, vei avea foarte mult de pierdut și vei fi într-un veșnic conflict cu ea și cu soțul tău. Este nevoie de multă diplomație să poți face față unei astfel de situații, însă vei avea mult de câștigat dacă, măcar la nivel declarativ, te arăți a fi de acord cu ea și îi asiguri sentimentul că este încă o persoană importantă în viața fiului ei. Doar așa le vei câștiga respectul amândurora și, în timp, părerile tale vor conta din ce în ce mai mult și pentru ei”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter