Relaţii: „Mamă singură, caut soț!”

De Libertatea pentru femei, pe

Viața nu se termină după un divorț. Bineînțeles că nu este deloc o situație veselă și parcă nu îți mai vine să începi din nou să mergi la întâlniri, dar, dacă găsești persoana potrivită, de ce să nu îi dai o șansă?
Atunci când ai copii, nu te gândești doar la tine în momentul în care îți alegi un nou partener, ci și la cum ar putea reacționa micuții. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește să îți iei inima-n dinți și să alungi temerile nefondate. Îți mai dă câteva ponturi ca totul să meargă ca pe roate în noua ta familie.

O femeie fericită = o mamă mai bună

Ca mamă singură, ai tendința de a te concentra pe copilul tău și nu te mai gândești la ce te-ar face pe tine fericită. Numai gândul că ai putea să îți rezervi câteva ore să mergi la coafor sau să ieși în oraș te-ar putea face să te simți vinovată. Totuși, de fericirea ta depinde și fericirea micuțului tău, așa că, a te preocupa un pic și de tine însăți, a te relaxa și a încerca să îți refaci viața nu înseamnă că ești egoistă. Dacă ai cu cine să lași copilul, puțină viață socială chiar nu ți-ar strica.
Totuși, ar trebui să îți iei câteva precauții. Dacă, de obicei, vă petreceți toate serile împreună, nu îi spune cu cinci minute înainte să pleci la întâlnire, ci pregătește-l cu ceva timp înainte. Dacă aveați programată o activitate, nu o anula, ci rezervă-ți timp pentru altă zi. S-ar putea ca micuţul să nu se supere neapărat că ieși cu un bărbat, ci să se revolte că nu mai petreceți atât de mult timp împreună ca înainte. Dacă este suficient de mare să înțeleagă, explică-i despre ce este vorba și ai grijă să nu se simtă neglijat.
Cuplu: Unde duce lupta pentru putere

Noul soț, doar tată vitreg

Atunci când îl prezinți pe prietenul tău copilului, nu există o regulă, dar trebuie să fii sigură că va fi o relație de durată, care are un viitor, iar bărbatul ales este un om de încredere, care nu va face rău copiilor. Cât despre mutatul împreună, Cristina te sfătuiește să aștepți până când toți cei implicați s-au obișnuit cu situația, „dar, în momentul în care decizia este luată, poziția de autoritate a părintelui vitreg ar trebui recunoscută imediat”. Bineînțeles, aceasta nu înseamnă că va înlocui tatăl natural, specifică psihologul. Totuși, partenerul tău va juca un rol în viața copilului. Dacă ai ales persoana potrivită, nu ar trebui să-ți faci griji. Așa cum îți încredințezi copilul unui profesor și îi delegi autoritatea, la fel poți face cu noul soț. „Tatăl vitreg nu e responsabil de dezvoltarea copilului tău”, atenționează Cristina, adăugând că „el nu ar trebui să se preocupe de deciziile lui majore (cum ar fi, de exemplu, alegerea unei facultăți), acest lucru va rămâne doar în sarcina părintelui natural. Totuși, noul tău soț ar trebui să contribuie la întreținerea unui mediu propice pentru dezvoltarea normală a unui copil. Atât timp cât părintele vitreg nu încearcă (inutil, de altfel) să ia locul, chiar vacant, al tatălui natural, totul poate fi în regulă, din punct de vedere afectiv”.
NU COPIII ALEG
„Mama nu trebuie să țină cont de părerea copiilor în alegerea noului soț, însă trebuie să îi învețe să-i respecte autoritatea și alegerile, având în vedere că acestea vizează și bunăstarea lor. Femeia nu își alege noul soț în funcție de calitățile lui de părinte. Se prea poate ca, la început, bărbatul să nu fie deloc capabil să relaționeze cu copiii, însă, în fapt, să fie un om minunat. Cu timpul, ajutat de ea și de contextul creat, va învăța să se poarte cu cei mici”.
Relaţii: Frumuseţea fizică şi longevitatea cuplului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter