Modelul relaţiei moderne: create, edit şi delete

De Stela Moisescu, pe

Câte dintre femei se mai căsătoresc cu primul iubit, făcând din prima iubire o iubire de-o viaţă? Monogamia în serie este o tendinţă foarte populară la ora actuală.
Ce presupune ea? O succesiune de relaţii care au două lucruri în comun: au la bază fidelitatea şi se sfârşesc din cauza diferenţelor ireconciliabile. Relaţia modernă se desfăşoară pe modelul: create, edit şi delete! O relaţie are, aşadar, trei nivele.

Este important să afli capcanele primelor nivele pentru a putea schimba fatalul nivel trei, adică să previi „delete”-ul cu un „restore”!

Nivelul Create

De multe ori greşim chiar de la primul nivel, cel în care creăm o relaţie de cuplu. Iată care sunt greşelile premergătoare, care ne determină să atingem mai apoi nivelul Edit:

–    Abia ai încheiat o relaţie, care te-a rănit şi instinctul te îndeamnă să intri repede în alta. Singurătatea poate fi covârşitoare, atunci când nu ai pe cineva alături, cu care să-ţi faci planuri şi cu care să trăieşti momente de intimitate.

–    L-ai căutat pe Mr. Right şi l-ai găsit. Numai că intră atât de bine în şabloanele tale încât te plictiseşte. Fără surprize, fără suişuri şi coborâşuri nu trăieşti fericirea la care visai.

–    Intri într-o relaţie de ochii lumii, pentru că toate prietenele tale vin însoţite în concediu, ori pentru că te sâcâie părinţii.

–    Începi o idilă bazată doar pe sex şi speri că ea va evolua într-o relaţie serioasă, de viitor.

–    Nu recunoaşti semnele care îţi arată că el ori mai are o iubită, ori vrea doar sex. Dă click şi află semnele că este pregătit pentru o relaţie serioasă!

Nivelul Edit

Când îndrăgostirea lasă loc unor sentimente mai puternice, începi să îţi vezi partenerul clar, cu bune şi rele. De multe ori nu ne place ce vedem. Simţim că am fost trase pe sfoară… Aşa că începem să edităm, totul pentru a fi din nou fericite.

Editarea poate fi benefică, atâta timp cât nu încerci să schimbi lucruri fundamentale la iubitul tău, ce ţin de caracterul şi gândirea lui de viaţă.

Încă de la început ar trebui să porţi ocazional discuţii la rece despre relaţia voastră: care sunt aşteptările tale, care sunt aşteptările lui, cum vezi tu viitorul vostru, cum îl vede el. Vrei o familie într-un an, doi sau peste cinci? Astfel de discuţii poate că nu sunt romantice, dar măcar îţi permit să tai răul din rădăcină.

În cazul în care nu le porţi, în timp descoperiţi că există diferenţe uriaşe între voi. Unele nu se pot rezolva prea uşor, dacă nu suntem dispuse să facem un compromis atât de mare. De aici şi „nepotrivirea de caracter”, citată ca principală cauză a divorţului. Da, la propriu, cei doi au ajuns să-şi cunoască prea târziu caracterele…

În această fază este de lăudat dacă apeşi butonul Delete şi nu te complaci!

Totuşi, în cazul în care visezi la o relaţie stabilă, de viitor şi la o familie, ar fi cazul să nu reiei ciclul Create-Edit-Delete. Fii prudentă la fiecare început de relaţie şi nu te teme să spui ce îţi doreşti şi să pui întrebări care, poate, îl vor incomoda sau speria pe iubitul tău.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter