Moş Crăciun vine şi la copiii „răi”

De Stela Moisescu, pe

Dacă-l şantajezi pe copil spunându-i să fie cuminte, căci altfel „nu vine Moş Crăciun”, nu negociezi în mod inteligent şi constructiv cu copilul, arată specialiştii.
Psihologii te avertizează că astfel de tehnici de educare a copilului în preajma Sărbătorilor de iarnă îl traumatizează pe copil.

Nu tăia copilul de pe lista lui Moş Crăciun

Poate că îi spui în preajma Sărbătorilor micuţului neastâmpărat ca Moşul nici că-l va trece pe lista copiilor ascultători, adică pe lista celor care primesc un cadou de Crăciun.

Ei bine, tactica aceasta nu-l va face pe copil decât să aibă în viitor o stimă de sine slabă.

Psihologul Andreea Niculescu cataloghează acest şantaj de Sărbători drept „cel mai prost sistem de educare al copilului”.  

„Copilul nu are cum să fie bun sau rău. El face în schimb lucruri de dorit şi de lăsat. Explicaţi-i celui mic cu ce a greşit şi învăţaţi-l ce e bine şi ce e rău. Nu-i reproşaţi însă că este un copil rău, dacă face un lucru rău. Moşul trebuie să vină la toţi copiii, indiferent care este comportamentul lor”, precizează aceasta.

Psihologul  Livia Nichiţescu îi împărtăşeşte părerea: „Educaţia ar trebui să se realizeze pe tot parcursul anului. A-i răpi copilului bucuria Sărbătorii Crăciunului reprezintă o traumă şi o metodă de coerciţie a copilului dăunătoare”.

Aşadar, psihologii critică orice formă de negociere de tipul „Nu face prostii, că nu mai vine Moşul”.

Ei îţi recomandă în schimb diferite tradiţii ale Crăciunului care îl ajută pe  copil să se dezvolte pe plan emoţional şi psihologic.

Scrisoarea pentru Moş Crăciun

În fiecare an psihologii îţi recomandă să păstrezi tradiţiile. Nu numai că ele dau savoare Crăciunului şi hrănesc gândirea magică a celui mic, dar unele dintre ele îl ajută pe copil pe mai multe planuri.

Să luăm ca exemplu scrisoarea pentru Moş Crăciun. În funcţie de vârstă îl poţi lăsa pe copilul tău să o scrie sau să ţi-o dicteze.

Nichiţescu precizează că este important un astfel de ritual prin care copilul comunică „direct” cu Moş Crăciun.

„În acest fel copilul îi trimite un mesaj lui Moş Crăciun, persoană idealizată, mesaj de care se ţine cont! Această tradiţiei îi oferă micuţului mai multă încredere în sine”, explică psihologul.

Pe această cale copilul devine mai sociabil şi învaţă totodată că o cerere va fi onorată dacă este făcută cu bun simţ şi curtoazie.

Niculescu mai trage atenţia asupra unui aspect. Dacă îi spui copilului tău că Tu ai vorbit cu Moşul şi l-ai înştiinţat pe acesta că micuţul tău a fost cuminte, îţi creezi o imagine pozitivă în ochii copilului. El se va simţi apreciat şi îţi va fi recunoscător că l-ai lăudat. Va încerca să îţi confirme laudele cu un comportament pe măsură.

Petrecerile de Crăciun nu înseamnă doar distracţie

O altă oportunitate de dezvoltare a copilului o reprezintă petrecerile de Crăciun, cele în care vine Moşul şi face cadouri asemănătoare tuturor copiilor.

Copiii se bucură atunci când primesc un cadou, dar bucuria este şi mai mare atunci când este împărtăşită cu alţi parteneri de joacă.

„Acesta este un prilej bun în care micuţul poate învăţa să împartă jucăriile cu alt copil. Mai mult, poate încerca să negocieze şi să facă schimb de jucării cu ceilalţi copii”, explică psihologul Niculescu.

O altă tradiţie benefică este cea în care copilul stă în poalele Moşului şi spune „ce vrea să se facă când va fi mare”.

Răspunsul dat de cel mic poate oglindi anumite aptitudini ale lui, care, poate, nu au fost descoperite sau valorificate de educator.

De asemenea, răspunsul copilului este un bun indicator al relaţiei sale cu părinţii. „Vreau să fiu doctor ca mama, pentru a ajuta oamenii bolnavi” sau „Nu vreau să fiu doctor ca mama şi să lipsesc atât de mult de acasă”.  Aceste răspunsuri indică admiraţia faţă de mamă, şi respectiv, dorul faţă de ea.

Atunci când poartă un dialog cu Moş Crăciun, copilul are impresia că trăieşte un miracol, se simte puternic şi important.

Cum ne înţelegem cu cel mic de Crăciun?

Există tactici prin îl poţi stăpâni pe copil în forfota Sărbătorilor. Dacă este neastâmpărat în timpul cumpărăturilor de sezon, înarmează-te cu multă răbdare.

Explică-i de la bun început copilului ce trebuie să cumpăraţi.

„În astfel de situaţii trebuie să existe un dialog deschis cu copilul, care să nu fie bazat pe interdicţii, ci pe trasarea unor limite”, spune psihologul Nichiţescu.

Niculescu te atenţionează să nu pici în cele două extreme ale shopping-ului cu cel mic:  ori nu-i cumperi absolut nimic din magazin şi ai o atitudine impunătoare ori, la polul opus, îi iei orice vrea, pentru a evita o scenă jenantă din partea lui.

„Păstrează un echilibru şi cumpără-i ceea ce aţi stabilit de la bun început, fără să depăşiţi bugetul. Rămâi fermă, calmă şi oferă-i explicaţii edificatoare în momentele de conflict”, te sfătuieşte psihologul Niculescu.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter