5 moduri de a alunga stresul de Sărbători

De Stela Moisescu, pe

De la tensiunile dintre rude, zilele de concediu disputate cu alţi colegi şi cozile interminabile de la supermarket, şansele sunt mari ca Sărbătorile să fie o sursă de stres, nu bucurie.
Iată care sunt cele cinci moduri prin care alungi stresul şi te bucuri de Sărbători, după cum relevă Kathleen Hall, doctor şi fondator al „The Stress Institute”.

1. Nu începe sărbătoarea fără calcularea finanţelor

O singură chetuială nesăbuită îţi poate dezechilibra finanţele în aşa fel încât să fii stresată pe toată durata Sărbătorilor.

Aşadar, primul pas înaintea primei cheltuieli în spirit de Sărbătoare este planificarea. Calculează-ţi veniturile pentru luna decembrie, dar şi luna ianuarie şi asigură-te că nu vei cheltui toate fondurile în a doua jumătate a lunii decembrie.

Ştiu că îţi place să dăruieşti, mai ales de Sărbători, atât oamenilor dragi, cât şi ţie, aşa că o lista cu numele fiecărei persoane şi suma disponibilă pentru cadou te va ajuta.

Având în vedere că este criză economică nu ar strica să analizezi toate cheltuielile ce trebuie făcute şi să vezi unde poţi restrânge bugetul.

2. Organizează cumpărăturile

Nu pleca singură la cumpărături. Ia de braţ iubitul sau prietena cea mai bună şi porniţi la shopping. Nu cumpăra totul într-o zi, dintr-un singur mall sau hipermarket. Sunt convinsă că, la terminarea bugetului, vei găsi un magazin drăguţ în care ţi-ar fi plăcut să ai „cu ce” să dai o raită.

Aşadar, nu cheltui, de exemplu, toţi banii pentru cadouri într-un singur loc şi într-o singură zi.

Cumpărăturile au efect terapeutic doar in anumite conditii. Dacă sunt făcute pe ultima suta de metri, fiind obosită şi înfometată, vei tinde să cheltuieşti nechibzuit şi să regreţi achiziţionările făcute.

3.Echilibrează alimentaţia de Sărbători

Ţi s-a întâmplat să consumi atât de multe alimente bogate în grăsimi în prima zi de Crăciun încât să te simţi obosită toată ziua? Grăsimile îţi consumă energia. Aşa că o masă copioasă îţi poate lua cheful de sărbătoare.

Aşadar, este indicat să nu faci excese alimentare de Sărbători şi să ieşi afară din casă. Poţi merge la patinoar sau la bowling. Testează spiritul Crăciunului din oraşul tău. Astfel, acele grăsimi consumate se ard mai uşor, făcând puţină mişcare.

Ai grijă să nu pici în în cealaltă extremă: nu urma vreo dietă de Crăciun. Mănâncă exact ceea ce-ţi doreşti, dar fără să faci excese. Drumul până la farmacie de Sărbători îţi va da cu siguranţă dureri de cap.

Pentru a te bucura totuşi la maxim de mâncărurile tradiţionale de Sărbători, încearcă să consumi alimente uşoare pentru organism, câteva zile înainte de Crăciun.

4. Înfruntă stările melancolice de Sărbători

Hall precizează că sărbătorile de iarnă sunt cea mai mare sursă de depresie din timpul unui an. La ele se mai adaugă şi frigul de afară şi lipsa razelor soarelui care îţi influenţează buna dispoziţie sau, mai precis, lipsa ei.

De Sărbători fă-ţi timp şi pentru tine. E important să te răsfeţi, dar şi să-ţi oferi câteva momente de linişte, departe de sărmăluţe şi curăţenie.

Realizează cât mai multe activităţi în cuplu şi familie. Nu găti un anume fel de mâncare doar pentru că aşa spune tradiţia. Fiecare tradiţie are farmec doar dacă se respectă cu voioşie, nu din obligaţie.

5. Nu-ţi bate capul cu micile detalii

Propune-ţi să nu transformi în tragedie planurile de Crăciun şi Revelion. Păstrează-ţi calmul atunci când negociezi aceste planuri cu cei apropiaţi.

Concentrează-ţi atenţia mereu pe imaginea de ansamblu, nu pe detalii. Reflectează asupra tuturor lucrurilor bune pe care le-ai realizat în anul 2009 şi propune-ţi să ai un 2010 fantastic.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter