De ce nu te lubrifiezi în timpul sexului

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Luni, 21 august 2017, 12:07

Lubrifierea insuficientă este semnul unei atrofieri vaginale, care are mai multe cauze. Practic, pereţii tăi vaginali se subţiază şi se inflamează, tocmai de aceea…
… ai o senzaţie de uscăciune vaginală, care este adesea însoţită şi de usturimi, arsuri sau dureri în timpul actului sexual.

Nu ştii de ce nu te lubrifiezi suficient? Iată care sunt cauzele uscăciunii vaginale, dar şi ce poţi face tu pentru a o combate!

Cauzele lubrifierii insuficiente

Iată care sunt factorii fizici, psihologici, dar şi hormonali care duc la o slabă lubrifiere vaginală:

Infecţii: unele infecţii vaginale inhibă procesul de lubrifiere vaginală şi îţi dau simptome de arsuri şi mâncărimi.

Probleme cu excitarea: libidoul scăzut sau incompatibilitatea sexuală îţi pot cauza şi ele o uscăciune vaginală. Atunci când zona ta genitală nu se vascularizează, iar tu simţi că nu te exciţi şi lubrifierea devine un proces anevoios. De exemplu, dacă nu mai simţi atracţie faţă de partener sau ţi se pare că nu vă potriviţi în pat, automat îţi inhibi reacţiile normale de excitare.

Unele medicamente: antialergicele şi antidepresivele tind să reducă lubrifierea zonei genitale.

Scăderea nivelului de estrogen: hormonul feminin tinde să scadă şi dacă răreşti drastic partidele de sex, în timpul alăptării sau dacă obişnuieşti să fumezi, deci nu doar odată cu înaintarea în vârstă.

Trebuie să ştii că estrogenul menţine sănătatea vaginală, asigurând o lubrifiere optimă, o elasticitate a pereţilor şi un ph acid în interiorul vaginului. În aceste condiţii eşti protejată şi de infecţii. Atunci când nivelul estrogenul scade, vaginul tău devine fragil, iar lubrifierea insuficientă este doar una dintre consecinţe.

Anxietatea: uneori lubrifierea insuficientă apare ca urmare a unor probleme emoţionale. Stresul şi grijile îţi afectează circulaţia sângelui, motiv pentru care nici nu te exciţi, nici nu te lubrifiezi. Chiar şi teama că nu te lubrifiezi poate cauza probleme. Aşadar, e important să ieşi din cercul vicios al anxietăţii, pentru a-ţi recăpăta lubrifierea.

Igiena intimă: modul în care îţi îngrijeşti zona intimă, iarăşi influenţează procesul de lubrifiere. Toate chimicalele conţinute de săpunuri şi alte produse de ingrijire îţi afectează flora vaginală. Nici spălările interne nu îţi sunt recomandate. Un vagin inflamat sau iritat nu se va mai lubrifia corespunzător.

Specialiştii insistă că igiena corectă a zonei intime presupune folosirea externă a unui săpun cu ph neutru şi fără parfum. Doar aşa vaginul tău îşi păstrează calităţile şi se lubrifiază corespunzător.

Iritanţi: vaginul se mai poate irita şi de la textura lenjeriei intime sau a prosopului cu care te ştergi, dar şi în urma folosirii unor lubrifianţi, „în special cei cu efect de încălzire”, precizează medicul Carolyn Nemec.

Citeşte cum tratezi lubrifierea insuficientă pe a doua pagină!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter