I s-a „lipit” mobilul de ureche? Ia măsuri

De Lumea Femeilor, pe

Vorbeşte non stop la telefonul mobil: când mănâncă, când merge pe stradă, când vrei să-i spui ceva. Recunoşti semnalmentele? Este adolescentul tău şi al zilelor noastre. Ce-i de făcut?
Odată cu şcoala care bate la uşă, printre schimbările care trebuie să intervină în viaţa adolescentului tău, trebuie să fie şi… reducerea timpului consacrat telefonului mobil, uneori adevărat izvor de discuţii contra­dictorii şi bani „aruncaţi” din cauza facturilor de plată.
De ce vorbeşte atât de mult?
Oooo, de câte ori nu te-ai întrebat! Pentru că prietenia are multă importanţă la vârsta lui. Prietenilor lui li se destăinuie şi ei îl ajută să se descopere, să se raporteze la ce fac alţii bun sau rău. Tu şi tatăl lui fiind la serviciu toată ziua, discuţiile intermi­nabile la telefonul mobil îl ajută să alunge singurătatea. Ce importanţă are că de-abia s-au despărţit? Adolescentul tău îşi îndeplineşte o nevoie, altfel absolut firească, aceea de a se simţi legat de cineva. Chiar dacă locuiesc în acelaşi bloc şi, deci, telefonul nu mai are scuză din cauza distanţei, nevoia lui de a-şi umple spaţiul personal e îndeplinită prin lungi discuţii. Orice scuză e bună pentru el, atunci când i se lipeşte telefonul de ureche.
Când bugetul familiei ia foc…
Bine, poate înţelegi cele descrise mai sus, dar ce faci cu milionul de lei plătit pentru atât de lungile lui convorbiri? Tu, care ţii bugetul casei, ştii bine valoarea banilor şi mai ştii că momentul actual nu este pentru risipă. De aceea, limita şi regula trebuie să se înscrie în vocabularul discuţiilor tale cu copilul în care îi explici despre responsabilitate şi despre măsurile pe care trebuie să le iei. Şi nu, nu trebuie să crezi că nu eşti „o mamă bună” dacă îi impui limite. De fapt, îl responsabilizezi pentru viitorul lui, care se clădeşte şi în felul acesta.
Impune-i limite, fără să aibă impresia că îl pedepseşti
Spune-i că trebuie să se încadreze în 5 minute de poveşti pe calea undelor. Apoi arată-i ce ai fi pu­tut face pentru el cu banii da]i pe plata facturii. „Tradu-i” echivalentul pălăvrăgelilor lui în obiecte care-i fac plăcere: haine, cărţi, bilete la film etc. Dacă îi spui de câteva ori că nu mai poţi să cumperi tricoul de firmă sau să-i mai dai bani să meargă la film, ai destule şanse să-l faci să înţeleagă exact în ce fel s-ar putea corecta. Nu în ultimul rând, schimbă abonamentul cu o cartelă reîncărcabilă şi anunţă-l că acel credit care există trebuie să-i ajungă 3 săptămâni. Uşor-uşor se va dezvăţa, ai încredere!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter