Cum poți seta limite sănătoase într-o relație de dragoste

De Unica.ro, pe

Stabilirea unor limite sănătoase într-o relație este un element esențial pentru buna funcționare a relației. Dar cum poți face asta?

Granițele te ajută să te simți confortabil, fie că este vorba de limite cu privire la timpul tău, emoțiile tale sau relația sexuală. Ioana Marinescu, consilier acreditat pentru dezvoltare personală și trainer, a explicat într-un articol pe Libertatea care sunt cele mai bune metode de a stabili și menține limite sănătoase într-o relație.

„Pentru a crea și a menține o relație sănătoasă, granițele sunt cruciale”, notează Ioana Marinescu. „Ele stabilesc lucrurile cu care ne simțim confortabili într-o relație, dar și aspectele pe care le considerăm de neacceptat. În acest sens, granițele au un rol critic în stabilirea siguranței și încrederii într-o relație”.

Există mai multe tipuri de limite în relații, printre care:

  • limitele sexuale (cât de devreme este ok să faci sex după prima întâlnire, în ce momente din zi și în ce locuri se simte fiecare partener confortabil să facă sex, ce fetișuri sunt acceptate de amândoi)
  • limite emoționale (necesitatea de nu exploata emoțiile partenerilor)
  • limite de timp (cât de des se pot vedea partenerii, cât timp pot ei să petreacă împreună)
  • limite de comunicare (evitarea jignirilor în timpul certurilor)

Citește și: Cele șase semne care arată că ți-ai găsit sufletul pereche

Citește și: Prima întâlnire cu părinții partenerului – trucuri pentru a face o impresie bună

Citește și: Semnele care îți arată că trebuie să iei o pauză în relație

Citește și: Cum gestionezi corect banii în cuplu, pentru a evita certurile

Însă cum poți stabili limite sănătoase în relație fără să rănești sentimentele partenerului? Sfaturile Ioanei Marinescu sunt următoarele:

Identifică nevoile și limitările

Fă o introspecție și analizează care sunt nevoile tale într-o relație – în special lucrurile cu care te simți sau nu confortabil. Dacă nu reușești, atunci încearcă să urmezi sfatul experților și să faci asta atunci când ești într-o stare de furie (acela fiind unul din momentele când una dintre granițele tale au fost încălcate).

Formulează nevoile tale ca întrebări, nu ca cereri

Cererile pot da senzația unei dinamici inegale, de putere versus slăbiciune. O întrebare sinceră, formulată atent, poate să te ajute mai mult în a comunica partenerului ce nevoi ai. De exemplu, poți întreba „Ar fi în regulă să petrec puțin timp doar eu cu mine astăzi?” în loc să spui direct „Am nevoie să petrec timp pe cont propriu astăzi”,

Folosește afirmații care se referă la propria persoană

Atunci când faci afirmații la persoana I, conversația se poate concentra pe ce simți tu fără să alunece pe panta periculoasă în care partenerul are senzația că dai vina pe el. În loc de a te plânge și a spune „Niciodată nu petreci suficient timp cu mine”, poți să îi spui „Mi-ar plăcea să petrecem mai mult timp împreună”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter