Cum percepe fiecare sex gelozia

De Stela Moisescu, pe

Experţii consideră că gelozia este o emoţie universală pe care o moştenim. Ea este la fel de necesară existenţei noastre precum iubirea şi sexul, deoarece este un impuls…
… ce ne însoţeşte pe tot parcusul vieţii, indiferent de educaţie, etnie sau cultură.

Pentru a o înţelege mai bine, specialiştii au încercat să găsească o definiţie clară şi cuprinzătoare a geloziei. Astfel, au ajuns la concluzia că gelozia este frica de a pierde ceva, în favoarea altei persoane. Scopul ei este să anticipeze pierderea şi să elimine din joc rivalul.

Aşa că atunci când eşti geloasă îţi iei măsuri de precauţie pentru a atinge acest scop. Nu o faci totuşi cu raţiune şi în mod productiv, căci de multe ori singurele măsuri luate sunt scenele de gelozie.

Gelozia şi diferenţele dintre femei şi bărbaţi

Potrivit psihologului Ralph Hupka, femeile sunt mai inclinate spre gelozie decât bărbaţii, pentru simplul motiv că sunt mai conectate cu propriile emoţii, decât partenerii de sex opus.

Potrivit unui studiu, doamnele şi domnişoarele sunt mai înverşunate în a lupta cu rivala din peisaj, decât să comunice cu iubitul pe care riscă să-l piardă.

Alte studii interesante arată că statura determină anvergura cu care ne manifestăm gelozia. Bărbaţii scunzi tind să fie mai geloşi decât cei înalţi. În cazul nostru, femeile de statură medie se confruntă mai puţin cu gelozia decât femeile înalte sau scunde.

Aparent, înălţimea poate fi văzută instinctiv de oameni ca un atu, caz în care gelozia este considerată nefondată. Şi reciproca este valabilă!

Probabil bănuiai deja că gelozia romantică este cea mai comună formă de gelozie. Experţii au ajuns la concluzia că prima ceartă a unui cuplu are ca motiv gelozia. Finanţele vin abia mai târziu.

Motivele geloziei în cazul femeilor şi bărbaţilor

Cât despre ce ne determină să devenim geloşi, psihologii susţin că femeile ar fi mai afectate de infidelitatea emoţională a iubitului, în timp ce bărbaţii simt gelozia în cazul infidelităţii sexuale a partenerei de cuplu.

Cel puţin aceasta este teoria oamenilor de ştiinţă care susţin că gelozia garantează astfel conservarea speciei. Femeile vor să ştie că au un cadru emoţional stabil în care să-şi crească copiii, iar bărbaţii că îşi propagă genele.

Factorii care trezesc gelozia femeilor şi bărbaţilor sunt diferiţi şi din alte puncte de vedere.

Multe studii afirmă că femeile devin cu atât mai geloase cu cât relaţia în care se află este supusă riscului destrămării. Bărbaţii, în schimb, simt gelozia atunci când stima lor de sine este ameninţată, arată msn.com.

Există însă şi studii care nu ne diferenţiază deloc, negând cele spuse mai sus. Potrivit unuia, ambele sexe devin mai geloase în cazul aventurii emoţionale. Se pare că teama ca partenerul să nu se fi îndrăgostit de altcineva e mult mai mare decât posibilitatea ca el să fii găsit plăcere sexuală în braţele altei persoane. Aşadar, sexul în afara relaţiei este mai tolerat decât am crede… şi de bărbaţi şi de femei.

Uneori motivele pentru care simţim gelozia nu ţin de specie sau de psihic, ci de hormoni. Potrivit unui studiu, bărbaţii devin mai geloşi atunci când partenera de cuplu se află în perioada ovulaţiei. Se ştie deja că în acea perioadă a lunii doamnele şi domnişoarele sunt mai tentate să aibă o aventură.

Desigur, nu toţi oamenii cedează la fel de uşor atunci când sunt încercaţi de gelozie. Siguranţa de sine ne ajută să ţinem la distanţă gelozia, la fel şi dacă am fost crescuţi de nişte părinţi „disponibili emoţional”, care au avut o relaţie unită.

Dacă înţelegi diferenţele dintre tine şi iubitul tău privind motivele care vă trezesc gelozia şi modul în care o manifestaţi, aveţi mai multe şanse să găsiţi o cale de mijloc şi să o învingeţi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter