Feromonii şi viaţa sexuală

De Stela Moisescu, pe

Descoperirea feromonilor a însemnat pentru producătorii de parfumerie o afacere profitabilă. Experţii afirmă că oamenii comunică între ei verbal, non-verbal şi chimic,…
… iar în cazul din urmă feromonii joacă rolul principal.

Între substanţele care miros şi feromoni există diferenţe fundamentale, pentru că stimulează părţi diferite din creier şi determină reacţii diferite. Substanţele normale care ne solicită simţul olfactiv ne trezesc senzaţia că mirosim ceva anume. Pe feromonii, în schimb, nu-i putem detecta conştient, iar ei trezesc în noi reacţii comportamentale şi psihologice, nu de simţ.

Nu mirosim feromonii, ci îi „gustăm”

Feromonii sunt receptaţi de organul vomeronazal (VNO), care se află la aproximativ 7.5 cm în interiorul nasului. Acest organ este independent de sistemul olfactiv cu care mirosim în mod obişnuit. Atunci când acest organ detectează feromoni el transmite un răspuns sexual creierului. Atracţia se petrece în urma acestui raspuns chimic trimis creierului. Totul se petrece în mod inconştient, aşa că nu vei ştii motivul pentru care te simţi atrasă de un bărbat anume.

Feromonii sunt mai degrabă „gustaţi”, căci VNO comunică cu cavitatea bucală şi poate procesa molecule mari sau care sunt dizolvate în lichid, precum sunt anumiţi feromoni. De aceea câinii se ling atunci când inspectează un posibil partener de împerechere. Aşa detectează şi analizează prezenţa feromonilor de pe pielea celuilalt.

Feromonii stabilesc atracţie sexuală doar între persoanele de sex opus

Rachel Hertz, expert în psihologia mirosurilor afirmă că androstadienona este un feromon care trezeşte instincte sexuale şi se găseşte în cantităţi mai mari în traspiraţia bărbaţilor, decât în cea a femeilor.

Interesant este că femeile reacţionează doar în prezenţa androstadienonei aflate în transpiraţia bărbaţilor, nu şi a altor femeilor, potrivit unui studiu. Mai exact, doamnele şi domnişoarele au cunoscut creştere subită a bunei dispoziţii în prezenţa domnilor care emanau feromonul respectiv, arată psychologytoday.com.

Un alt studiu mai concludent arată că, în cantităţi ridicate, androstadienona induce femeilor o stare de excitare sexuală în plan fizic şi pihologic.

Se pare că şi bărbaţii sunt influenţaţi de androstadienona produsă de femei. Totuşi, nu s-a putut demonstra influenţa sexuală a acestui feromon în cazul persoanelor de acelaşi sex, semn că feromonii încurajează relaţiile heterosexuale.

Zilnic inhibăm acţiunea formonilor

Atunci când facem un duş, folosim deodorantul şi ne îmbrăcăm inhibăm în mare parte acţiunea feromonilor, care sunt eliberaţi prin piele, în special zonele în care transpirăm mai abundent.

Parfumurile cu feromoni au o eficienţă îndoielnică

Parfumurile cu feromoni nu sunt însă o alternativă. Producătorii de parfumerie le garantează bărbaţilor că vor atrage privirile toturor femeilor dintr-o încăpere atunci când păşesc pe uşă. Astfel de scenarii sunt însă biologic vorbind imposibile.

De exemplu, o femeie trebuie să stea foarte aproape de un bărbat ca să perceapă feromonii aflaţi în parfumul său. Nu poţi fi într-o astfel de proximitate spaţială decât cu o persoană familiară, pe care o cunoşti foarte bine. Deci, atracţia sexuală în rândul femeilor abia întâlnite nu este fizic posibilă, arată datehookup.com.

Mai apoi, e cazul să luăm în calcul şi celelalte substanţe care emit un miros într-un spaţiu, fapt care îngreunează acţiunea parfumurilor cu feromoni.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter