Anosmia, o problemă tot mai mare pentru persoanele care se vindecă de COVID-19

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Marți, 21 iulie 2020, 17:39

Lipsa simțului mirosului pare să fie o problemă tot mai mare pentru pacienții care se vindecă de COVID-19.

Anosmia – sau lipsa mirosului – a fost recunoscută oficial ca simptom COVID-19 în luna aprilie a acestui an. Acest simptom pare să afecteze atât cazurile ușoare, cât și cele serioase de COVID-19.

O tânără de 24 de ani din Londra, pe nume Freya Rosedale, a povestit pentru Business Insider că și-a pierdut simțul mirosului din martie din cauza COVID-19, iar patru luni, mai târziu, acest simț nu i-a revenit complet. „Mirosul meu este complet dus”, a zis ea, conform Business Insider. „Revine de câteva ori, dar doar pe perioade 15 minute, iar apoi dispare din nou”.

Pentru a-și recăpăta acest simț mult-necesar, oamenii au apelat la tot felul de soluții, printre care și terapia prin miros.

Citește și: 80% dintre pacienții vindecați de COVID-19 acuză simptome ale bolii și la câteva luni după externare

Mai multe organizații care oferă acest tip de terapie au observat. „În momentul de față, avem probabil de trei ori mai mulți membri decât înainte de a lovi COVID-19”, a explicat Chrissi Kelly, fondatoarea companiei caritabile AbScent, după cum relatează Science Alert. „Am observat un interes mai mare în martie, când oamenii au început deodată să mă contacteze pe social media, mai întâi din Iran, apoi din Italia, apoi din Spania”.

Terapia prin miros nu este neapărat un leac pentru anosmie, însă este o formă de fizioterapie pentru nas. Aceasta implică mirosirea a patru uleiuri esențiale (de trandafir, de lămâie, de cuișoare și de eucalipt) cu scopul de a stimula nervii din nas responsabili cu mirosul.

Pierderea mirosului are și un impact psihologic foarte mare asupra oamenilor. Un studiu din Marea Britanie arată că în rândul anosmicilor sunt înregistrate multe cazuri de anxietate și depresie – tocmai de aceea, este bine ca oamenii care suferă de această problemă să vorbească cu experții medicali pentru a stabili un tratament sau o terapie care ar putea ajuta.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter