Studiu: în cât timp revine simțul mirosului post-COVID-19

De Unica.ro, pe
Un studiu realizat de experții de la Hopitaux Universitaires Strasbourg arată că persoanele vindecate de COVID-19 își pot recăpăta simțul mirosului după aproximativ opt luni.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Jama Open Network, după cum arată Agerpres. Pierderea mirosului și gustului sunt unele dintre primele simptome ale infecției cu SARS-CoV-2. Din păcate, pentru mulți oameni aceste simptome persistă cu lunile, chiar și după vindecare.

Cercetătorii francezi au condus un studiu în cadrul căruia au analizat timp de un an un grup de pacienți, monitorizându-le simțul olfactiv în intervalul iunie 2020 – martie 2021. Inițial, aceștia s-au confruntat cu o pierdere a mirosului peste șapte zile. Ulterior, ei au fost chestionați o dată la fiecare patru luni, iar simțul olfactiv le-a fost evaluat prin teste psihofizice.

După opt luni, evaluările au arătat că 96,1% dintre pacienții monitorizați și-au recuperat mirosul. Doi pacienți au rămas fără miros însă timp de un an. Mai mult, simțul mirosului a revenit complet după patru luni la 84% dintre oameni, potrivit Libertatea.

Citește și: Metoda inedită prin care își pot recăpăta oamenii mirosul după infecția cu COVID-19

Citește și: OMS estimează că persoanele vulnerabile vor avea nevoie anual de vaccin împotriva COVID-19

Citește și: Valeriu Gheorghiţă: „La sfârşitul lunii august, 9 din 10 cazuri de COVID-19 vor fi cu tulpina Delta“

Citește și: Avertisment OMS: Ar putea apărea „o constelație de mutații, în care vaccinurile își vor pierde eficiența”

Anosmia și parosmia, probleme des întâlnite post-COVID-19

Dacă unii oameni se confruntă cu anosmia (pierderea mirosului) din cauza COVID-19, alții se confruntă cu parosmia (percepția alterată a mirosurilor). În acest sens, un reportaj realizat de Focus Europa, un proiect Digi24 și Deutsche Welle, arată povestea jurnalistei Anne-Sophie Lerquin, care a luat hotărârea de a urma o terapie specială pentru recăpătarea simțului olfactiv.

Jurnalista a povestit că este foarte pasionată de parfumuri, dar că acum unul dintre parfumurile ei preferate de altă dată miroase a scutec murdar. Ea s-a infectat în luna octombrie a anului 2020, boala răpindu-i simțul mirosului. Când acesta a revenit, nu a mai fost la fel. „Simt puțin mirosul, dar nu-l recunosc”, a zis ea. „E frustrant și lucrul ăsta mă întristează”.

Există însă anumite terapii care pot fi de folos oamenilor. Medicul Caroline Huart, de la Spitalul Saint-Luc, a oferit mai multe detalii: „Le cerem pacienților să miroasă aromele legaţi la ochi. Ne dorim să facă acest lucru de două ori pe zi şi să se concentreze doar pe acel exercițiu. Concentrarea este foarte importantă, deoarece creierul trebuie să-și reactiveze memoria diferitelor mirosuri”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter