Familie: Cum să eviţi certurile pentru avere?

De Libertatea pentru femei, pe

Atunci când resursele nu sunt prea numeroase, dar sunt mulți moștenitori, pot apărea conflicte care să țină ani sau chiar generații.
Dacă te afli la mijloc într-o astfel de luptă pentru avere, îți trebuie mult tact și răbdare ca să împaci pe toată lumea sau măcar să te ții tu departe de certuri. În plus, este posibil să te simți și tu nedreptățită. Dar, până la urmă, lucrurile legale se pot aranja la tribunal. Bineînțeles, cu multă cheltuială – de timp, bani și nervi. Totuși, râca dintre rude poate dura cu anii. Și nu ar fi păcat ca de Sărbători să vă salutați la fel de rece sau chiar să izbucnească certuri?

Relațiile, mai importante decât banii

Ar trebui să țineți toți cont că legăturile de sânge contează mai mult decât bunurile materiale. Chiar să-ți strici relația cu frații sau surorile tale, să nu vă mai vedeți cu anii sau să vă tot certați la reuniunile care altfel ar fi plăcute? Pe lângă lăcomia care, din păcate, este o trăsătură umană, în astfel de situații apar rivalități lăsate în urmă cu ani. Sora care se simțea nedreptățită se poate răzbuna acum. Ginerele nedorit de nimeni poate să încerce să își câștige stima întregii familii cu tertipuri legale prin care toți ajung la mâna lui.

O cale de mijloc

Cel mai bine ar fi să vă puneți de acord și să stabiliți părți egale pentru toată lumea. Astfel, nici nu va mai trebui să cheltuiți cu procese. Dacă cel care lasă moștenirea se gândește la toate amănuntele încă din timpul vieții, cu atât mai bine. Mai pot exista discuții în ceea ce privește cine l-a îngrijit. Acela ne-am gândi noi că ar trebui să obțină mai mult. Totuși, legea le oferă tuturor aceeași parte, indiferent de cum s-au purtat cu defunctul. De aceea, ar trebui să existe o înțelegere prin care toți copiii care au acces la moștenire să aibă o contribuție la îngrijirea părintelui. De exemplu, cel care e mai sărac se poate implica mai mult prin ajutor la curățenie și cumpărături, iar cel care e mai înstărit, dar nu are timp, să trimită banii necesari.

► Ascultă-i și pe ceilalți

„Această situație e una în care cel mai bine este ca legea să-și spună cuvântul. Mai nou, au apărut birourile de mediere, care le oferă părților aflate în conflict un cadru în care orice decizie s-ar lua, vei avea certitudinea că va fi respectată. Dacă te afli la mijloc și vrei să fie pace, tot ce poți face este să fii calmă și să ceri ca și ceilalți să discute pe un ton normal. Nu este ușor, dar, chiar dacă nu strigi, poți impune celuilalt să te asculte. Se ajunge la conflict pentru că fiecare parte încearcă să-și exprime punctul de vedere, fără ca măcar să asculte ce are și celălalt de zis.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter