Eu, mama vitregă

De Erika Chivu, pe

V-aţi văzut, v-aţi plăcut, v-aţi căsătorit. Până aici, toate bune şi frumoase. Numai că el nu a intrat în viaţa ta singur…

… ci a venit „la pachet” cu unul sau mai mulţi puşti care viseză să-şi vadă părinţii împreună, din nou.
Faptul că ai apărut tu, ba chiar te-ai căsătorit cu tatăl lor, este un semn că dorinţa nu li se va îndeplini şi singura vinovată, bineînşeles, eşti tu. Dar noua familie are nevoie de armonie, aşa că va trebui să te faci plăcută sau măcar acceptatată de odraslele partenerului.
Scopul tău este unul dificil, dar nu imposibil de atins. Mamele vitrege se simt în prezenţa copiilor ca în faţa unui juriu care le va decide soarta pentru că, pe termen lung, relaţia cu tatăl poate să fie în pericol dacă cei mici nu acceptă schimbarea. Sunt mai inventivi decât ai crede când vine vorba sa pună beţe în roate cuiva.

Aşadar, ce ai de făcut ca să intri în graţiile „judecătorilor” tăi? În primul rând fă efortul de a-i înţelege. Dacă ai şi tu copiii tăi e mai simplu, deja eşti obişnuită cu felul cum gândesc cei mici. Dacă nu, probabil că îţi va fi mai greu. Oricum, încearcă să vezi lucrurile din perspectiva lor. Au trecut printr-un  divorţ, o adevărată traumă pentru ei, au două case, iar acum şi două familii diferite. Pe cât posibil, încearcă să afli ce a dus la divorţ ca să poţi înţelege mai bine durerea celor mici. Nu le bagateliza sentimentele! Şi copiii pot fi îndureraţi, stresaţi, obosiţi, trişti, deprimaţi, la fel ca şi adulţii.

În al doilea rând, trebuie să înţelegi că, cel puţin deocamdată, eşti doar un alt adult care are grijă de copii. Nu eşti mama lor şi scopul tău nu este acela de a o înlocui. Asta trebuie să înţelegi şi tu, dar şi ei. Bineînteles, ei te consideră intrusa care vrea să o înlocuiască pe mama lor, dar tu trebuie să le explici că ai propriul tău rol în familie şi, mai mult, să le arăţi că o respecţi pe mama lor. Cum faci asta? Cel mai important este să nu o vorbeşti de rău în faţa copiilor. Ei vor fi de partea mamei şi astfel, prăpastia dintre voi se va adânci şi mai mult. Apoi, învaţă să respecţi regulile impuse copiilor de către ea. Probabil că eşti tentată să-i atragi de partea ta, adoptând atitudinea mamei „de gaşca” şi permiţându-le lucruri pe care mama lor naturală le interzice. Asta înseamnă că trişezi, că alegi calea cea mai scurtă către inima copiilor. Este o lipsă de respect faţă de mamă, faţă de partenerul tău şi faţă de tine însăţi. Ca să nu mai vorbim de conflictul care va apărea între voi, adulţii.

Totuşi, fii fermă şi ocupă-ţi imediat locul în familie. Nu te închide în camera ta, nu te retrage când apar copiii. Participă la activităţile lor, implică-te în viaţa lor, vorbeşte-le, zâmbeşte-le, lasă-i să vadă că şi tu eşti om, că ai emoţii, sentimente, preferinţe. Poţi chiar să porneşti noi tradiţii de familie, dar fără să le înlocuieşti pe cele deja existente – copiii au nevoie de continuitate şi rutină ca să se simtă în siguranţă. Dacă eşti supărată pe ei, spune-le şi încurajează-i să facă acelaşi lucru. Trebuie să existe un dialog între voi, nu un monolog din partea ta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter