Efectele abstinenţei sexuale în cuplu

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Miercuri, 31 mai 2017, 18:57

Nu doar sexul are efecte în cuplu, ci şi lipsa lui. Abstinenţa sexuală aduce avantaje, dar şi dezavantaje pe plan fizic şi emoţional, care influenţează dinamica unei relaţii.

Iată care sunt efectele, bune sau rele, ale abstinenţei sexuale asupra vieţii de cuplu.

Abstinenţa sexuală creşte fidelitatea în cuplu

Potrivit contracept.org, controlarea instinctelor sexuale este caracteristica care ne distinge de animale. Specialiştii afirmă că anumite perioade de abstinenţă într-o relaţie serioasă pot fi o formă de exersare şi cizelare a fidelităţii partenerilor de cuplu.

Dacă te abţii de la sex îţi poţi da seama care sunt dorinţele tale în plan sexual: în perioada de abstinenţă îţi este dor de sex sau de sex cu iubitul tău?

Abstinenţa sexuală, arma celor care nu vor să se ataşaze

Uneori alegem abstinenţa sexuală la începutul unei relaţii, atunci când nu suntem pregătite să ne implicăm emoţional. Lipsa sexului scade complicaţiile dintre doi parteneri care nu şi-au stabilit încă priorităţile şi intenţii în cuplu. Aşadar, ea vă oferă timp şi linişte. Nu zăbovi totuşi prea mult, căci nu oricine e dispus să renunţe la sex pentru o persoană aparent nehotărâtă.

Abstinenţa sexuală reduce numărul spermatozoizilor

Unele cupluri fac sex doar în perioada ovulaţiei, iar în rest se abţin de la acte sexuale, pentru a lăsa spermatozoizii să se strângă în număr cât mai mare, sporind astfel şansele de a concepe un copil.

În acest caz însă abstinenţa sexuală nu numai că nu ajută, dar are chiar un efect nociv asupra spermei bărbatului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii bărbatul trebuie să nu ejaculeze timp de două până la şapte zile înainte de a da o mostră pentru un test de fertilitate. Această procedură nu denotă însă faptul că numărul optim de spermatozoizi se formează după o perioadă de abstinenţă de minim două zile şi maxim şapte, arată babyhopes.com.

Studiile de specialitate arată clar faptul că procentul normal de spermatozoizi şi mobilitatea acestora descreşte pe măsură ce se răresc ejaculările! Atunci când amâni însă momentul ejaculării într-un act sexual, deci partenerul se abţine să atingă orgasmul, e posibil ca lichidul ejaculator să aibă concentraţia de spermatozoizi şi mobilitatea mai ridicată.

Cât despre frecvenţa actelor sexuale, specialiştii recomandă, pentru o calitate optimă a spermei, contacte sexuale încheiate cu orgasm de trei, patru ori pe săptămână. Mai mult, bărbaţilor cu o infertilitate mai scăzută nu li se recomandă să se abţină de la sex mai mult de o zi, două.

Abstinenţa sexuală nu-i dezvăluie intenţiile

Unele femei recurg la abstinenţă sexuală pentru a remarca intenţiile noului iubit: este sau nu interesat doar de sex? Dacă îl pui să aştepte, iar el se conformează, nu ai garanţia că nu îşi potoleşte poftele sexuale în altă parte. Totuşi, nu este cazul nici să recurgi la sex pentru a-l ţine lângă tine.

Abstinenţa sexuală creează dorinţă şi tensiune sexuală

Este indicat să aşteptaţi o vreme, înainte să faceţi sex pentru prima dată, căci astfel se produce anticiparea sexuală, care se transformă în dorinţă, iar mai apoi în tensiune. După o perioadă de abstinenţă la începutul unei relaţii, prima noapte vă poate oferi şi mai multe artificii.

Abstinenţa sexuală creşte libidoul bărbatului

Nivelul de testosteron influenţează atât libidoul femeilor, cât şi pe cel al bărbaţilor. De aceea multe tratamente de creştere a libidoului conţin doze de testosteron. O perioadă de abstinenţă ar putea fi iarăşi un bun tratament, căci lipsa sexului creşte nivelul de testosteron din organism pe cale naturală, susţin specialiştii.

Potrivit unui studiu, o perioadă de abstinenţă de trei săptămâni creşte nivelul hormonului sexual al bărbaţilor, fără să le afecteze în vreun fel capacitatea de a atinge orgasmul, arată boost-your-low-testosterone.com. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter