Dragoste şi sex: Nu îi cade în plasă! Cum ştii că te afli într-o relaţie abuzivă?

De Adina Radu, pe

Psihologii încă nu au stabilit o definiţie clară pentru abuzul emoţional sau psihologic, însă poate fi descris, la modul general, ca un comportament folosit pentru a manipula, degrada, umili sau pentru a pedepsi o altă persoană. Acestea pot fi foarte evidente – de la ameninţări, vandalism sau ascultarea apelurilor telefonice, însă pot fi şi mai subtile, astfel încât nu-ţi dai seama uşor că te afli într-o relaţie de cuplu abuzivă.
De cele mai multe ori, astfel de relaţii nu ajung şi violente fizic, însă sunt epuizante psihic şi poţi ieşi din ele cu adevărate traume emoţionale. Iată care sunt semnalele de alarmă propuse de specialişti:
Face multe glume pe seama ta
Pare mereu să glumească, însă toate glumele lui sunt îndreptate înspre tine, uşor răutăcioase. După o perioadă deja nu mai par amuzante, ci încep să te rănească, iar când îi spui asta el nu îţi cere iertare, ci tot de tine se ia, zicând că „nu ştii de glumă”. Mai mult, dacă are anumite porecle pentru tine, de asemenea, răutăcioase, este cazul să părăseşti bărbatul care te abuzează emoţional.
Dragoste şi sex: Cât de geloasă ar trebui să fii? Vezi câteva situaţii şi sfaturile experţilor
Dispare
Câteodată dispare pur şi simplu şi zile la rând nu-ţi mai dă niciun semn, mesaj sau telefon. La fel, de fiecare dată când vă certaţi, îţi cere să pleci şi te respinge dacă încerci să fii împăciuitoare. Psihologii spun că un astfel de comportament te poate dezechilibra psihic – pentru că trebuie să comunici constant cu cei dragi ca să îţi păstrezi sănătatea, iar când el face aceste gesturi, te poţi simţi abandonată, ca un copil respins de mamă.

Citeşte mai multe pe pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter