7 forme avansate de depresie

De Stela Moisescu, pe

Depresia este o afecţiune la modă, un cuvânt ce stă pe buzele tuturor: „Sunt deprimată pentru că trebuie să apară menstruaţia” sau „Filmul acesta m-a deprimat de tot!”…
… îţi sună cunoscut?

Depresia a ajuns să fie prezentă în vieţile noastre fără voia ei. Negreşit s-au format multe păreri despre depresie, iar concluziile se trag foarte uşor, cel mai adesea fără să consultăm un specialist.

Câte lucruri cunoscute despre depresie sunt adevărate şi câte false, te las să descoperi în cele ce urmează.

1. Femeile sunt mai deprimate decât bărbaţii

Iată că acest zvon este pe cât se poate de adevărat. Depresia este de două ori mai întâlnită în cazul femeilor. Una din patru femei are un episod depresiv de-a lungul vieţii, spre deosebire de unul din opt bărbaţi, arată lifescript.com.

Dacă te interesează şi motivul, află că de vină sunt hormonii noştri. „Schimbările hormonale lunare cresc incidenţa depresiei în rândul femeilor”, afirmă doctorul Thom E. Lobe.

Interesant este că până la vârsta pubertăţii riscul de depresie este acelaşi pentru ambele sexe, dar odată cu debutul adolescenţei incidenţa se măreşte în cazul femeilor.

2. Poţi intra şi poţi ieşi din depresie foarte uşor

Nicidecum! Depresia nu-şi face apariţia doar pentru că a plouat şi n-ai avut umbrelă, urmând să plece atunci când soarele reapare pe cer.

3. Bărbaţii şi femeile se comportă diferit când sunt deprimaţi

Din nou, adevărat. „Femeile plâng, iar bărbaţii se înfurie”, susţine psihiatrul Myrna Weissman.

Care sunt consecinţele? Domnii recurg la alcool şi droguri, iar doamnele şi domnişoarele au stări anxioase, îşi neglijează fizicul şi iau kilograme în plus.

4. Depresia are doar cauze emoţionale

Deşi n-ai crede, informaţia e falsă. Mulţi alţi factori pot declanşa depresia, nu doar problemele emoţionale.

Depresia reprezintă reacţia adversă a multor medicamente, cum ar fi anticoncepţionalele sau un simptom a unor afecţiuni fizice, printre care infecţii, alergii sau hipotiroidia.

În privinţa controversatelor anticoncepţionale s-a evidenţiat că cele care au în compoziţie doar progesteron scad nivelul de serotonină, motiv pentru care se instalează depresia.

Alţi factori non-emoţionali ce declanşează depresia sunt deshidratarea, privarea de somn, alcoolul şi tutunul.

5. Sindromul premenstrual presupune o stare depresivă

Adevărul este undeva la mijloc. SPM-ul obişnuit, cel în care eşti mai iritată şi prost dispusă nu reprezintă simptome ale unei depresii.

Există însă riscul să faci o depresie înainte de venirea menstruaţiei, depresie strâns legată de ciclul menstrual. Ea se manifestă prin simptome severe precum: oboseală inexplicabilă, tristeţe, plâns, ce apar cu o săptămână înainte de menstruaţie. În acest caz nu mai vorbim de SPM, ci de o depresie în toată regula.

6. Stresul poate declanşa depresia

Afirmaţia este adevărată, căci stresul şi depresia „ard” aceleaşi circuite din creier. Aşa că stresul puternic sau îndelungat poate declanşa depresia. Modul declanşării diferă însă la femei, faţă de bărbaţi.

Furia domnilor este benefică, căci astfel ei se exteriorizează. Doamnele şi domnişoarele tind să-şi interiorizeze stările, motiv pentru care apar stările de vinovăţie. De la ele până la depresie nu e decât un pas.

Dacă vrei să micşorezi riscul de a face o depresie, specialiştii te sfătuiesc să faci exerciţii fizice regulate şi să eviţi grăsimile şi prăjelile în alimentaţie. Astfel, favorizezi producerea de endorfine, care îţi dau o stare de bine.

7. E normal să fii cu moralul la pământ în situaţii limită

Da, este normal, iar starea nu denotă că ai vreo depresie.

E firesc să suferi în momente critice precum o despărţire sau pierderea unei rude ori a unui loc de muncă. Plânsul, tristeţea, furia sau confuzia sunt reacţii normale atunci când viaţa te pune la încercare.

Depresia apare atunci când starea de tristeţe durează mai mult de câteva săptămâni. Practic ea te ţine pe loc din punct de vedere emoţional.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter