De Paşte, în vizită la viitorii socri

De Stela Moisescu, pe

Părinţii îşi cunosc posibilul ginere sau posibila noră de regulă cu ocazia unei sărbători care implică şi o masă festivă. Anul acesta, cu ocazia Paştelui, poate chiar tu mergi…
… în vizită pentru prima oară la părinţii lui sau îl aduci pe el să-ţi cunoască familia. În ambele cazuri, chit că eşti invitat sau gazdă, trebuie să fii pregătită pentru a face impresie bună în ochii părinţilor.

Iată ce trebuie să ştii, dincolo de regulile clasice ale Codului Bunelor Maniere, pentru ca vizita la părinţi, de Paşte, să fie un prilej de sărbătoare şi pentru relaţia voastră!

De Paşte, bun simţ sau rigiditate

În familia tipic românească paharele se vor ciocni în timpul mesei, iar mama îşi va îmbia „ginerele” sau „nora” să mai servească o o felie de drob, deşi aceste lucruri contravin Codului Bunelor Maniere. De aceea, mai important este să ştii ce reguli se aplică şi ce reguli nu, pentru a da impresia că ai bun simţ, dar fără să ai o conduită rigidă.

Cum găseşti linia de mijloc? Axează-te pe tradiţiile sărbătorii de Paşte şi fii naturală, dar fără să încalci acele reguli clasice, precum mânuirea tacâmurilor sau poziţia în care stai pe scaun.

De exemplu, dacă scapi un tacâm pe jos, nu îl şterge şi nici nu sufla, zicând că este în regulă să îl foloseşti în continuare. Vei cere unul nou, chiar dacă ţi se pare că „deranjezi” gazda. Totuşi, nu trebuie să acorzi o importanţă deosebită felului în care îţi aşezi tacâmurile cât bei o gură de apă. Le poţi ţine în farfurie, dar fără să le aşezi ca la carte, furculiţa cu dinţii în sus şi cuţinul la dreapta cu lama sub curbura furculiţei. Cu siguranţă că părinţii voştri nu vor fi indignaţi dacă nu respectaţi această regulă.

De Paşte, înainte de masa festivă

Impresia bună începi să o faci de când ai păşit pragul uşii. Indiferent că mergi tu la ai lui sau el la ai tăi trebuie să colaboraţi, să formaţi o echipă, iar cuplul vostru va rămâne neşifonat după întâlnire. Primul lucru la care trebuie să colaboraţi este cadoul pe care îl aduceţi părinţilor.

Idei de cadouri pentru viitorii socrii

Dacă nu vreţi să daţi greş optaţi pentru clasicele bomboane de ciocolată, flori şi vin. Pentru a respecta tradiţiile de Paşte poţi înlocui bomboanele cu un cozonac cumpărat din comerţ. Abţine-te din a aduce la masa festivă un anumit fel de mâncare, chiar dacă este tradiţional. Mama, care s-a străduit să gătească şi să pregătească un meniu special, poate nu vrea să împartă faima bucatelor cu altcineva.

Totuşi, dincolo de „aşa se cuvine”, mai important este să achizionaţi cadouri pe gusturile părinţilor. Având în vedere faptul că masa este una festivă, cadourile pot fi ceva mai elaborate, decât un semn de recunoştinţă pentru invitaţia la masă.

Consultaţi-vă şi alegeţi cadouri ceva mai particulare, cum ar fi o carte sau un dvd. Cartea se poate axa pe un subiect preferat de tată, în timp ce mama se poate delecta cu un film clasic pe un dvd.

Al doilea lucru la care trebuie să colaboraţi în cuplu este legat de felul în care invitatul interacţionează cu părinţii celuilalt.

Conduita în timpul vizitei

Pregătiţi dinainte câteva subiecte de conversaţie pe care să le iniţiaţi strategic cu părinţii. E important să pleci în vizită cu ceva informaţii de background privind posibilii socrii. Astfel, veţi conversa pe teme plăcute lor, urmând ca ei să te placă şi pe tine mai uşor.

Evită să îţi lauzi excesiv iubitul în faţa tatălui tău sau să răspunzi la o întrebare adresată lui, nu ţie. Astfel, îl loveşti pe iubit în orgoliu, iar tatăl tău va considera că are nevoie ca tu să îi fi purtător de cuvânt. Nu vă criticaţi şi nici nu vă lansaţi în glume numai de voi ştiute. Atenţia trebui acordată părinţilor.

Cât despre gesturile tandre, evitaţi-le în timpul mesei! Nu-l copleşi de iubitul tău cu atenţie ca să îl încurajezi cât este la tine acasă. Dă-i un pupic fugitiv dacă rămâneţi singuri şi spune-i că lucrurile evoluează foarte bine, chiar dacă înfloreşti un pic adevărul. Aşa îi mai iei de pe umeri din încordare.

Dacă tu mergi la el acasă, lasă-l pe iubitul tău să iniţieze orice gest de apropiere. Dacă îţi oferă o sărutare, nu te da speriată înapoi, dar fii rezervată.

Atunci când mergeţi în vizită oferiţi gazdelor ajutorul vostru. Iubitul tău poate merge să cumpere ceva uitat de părinţii tăi, iar tu poţi contribui la aranjarea pe platou a aperitivelor. Probabil că părinţii vor refuza vehement să vă deranjaţi, dar vor aprecia oferta.

Conduita în timpul mesei

Cât despre masa festivă propriu-zisă, există câteva detalii de conduită de care e bine să ţii cont, pe lângă regulile clasice.

De exemplu, dacă strănută cineva sau varsă ceva pe masă indicat este să ignori toată păţania. Gesturile de curtoazie nu îşi au locul aici.  

Dacă vrei să fii manierată evită să ţii degetul mic uşor ridicat în timp ce mănânci sau bei ceva. Dacă ţi-a plăcut mult un anumit fel de mâncare mai poţi cere o porţie, la fel cum poţi foarte bine să refuzi un alt fel de mâncare. Totuşi dacă gazda insistă să guşti, fă-i pe plac şi spune-i cu tact că nu îţi place un anumit ingredient.

Ai grijă să păstrezi marginea farfuriei din care mănânci curată. Întotdeauna, felia de pâine se rupe pe măsură ce mănânci, în timp ce sandwich-urile mari se taie cu cuţitul şi se mânâncă cu furculiţa, iar cele mici se consumă cu mâna.

Cât despre talentul bucătarului, formulează câteva complimente, precum ” Ce bine miroase friptura!”, dar fără să flatezi în mod evident gazda, cerând reţeta pe loc.

La plecare, nu uita să le mulţumeşti părinţilor pentru ospitalitate şi să îţi exprimi dorinţa de a repeta experienţa pe viitor.

Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter