Actul sexual dureros – cum scapi de disconfort

De Revista Unica, pe

Dacă te numeri printre cele care evită sexul de teama durerii, află că cele două nu au ce căuta împreună în mod normal.
Actul sexual dureros are nume medical – se cheamă dispaurenie. Uneori, motivele sunt benigne şi poţi rezolva situaţia destul de simplu. Alteori, durerea ascunde o maladie mai gravă şi e cazul să consulţi un ginecolog.

Cât mai excitată!

Adesea, disconfortul sau chiar durerea apar din cauza lipsei de excitaţie. În timpul preludiului, vaginul şi vulva se lubrifiază pentru a micşora  frecarea dintre mucoase şi penis. În cazul în care lubrifierea naturală e redusă, evident că alunecarea e îngreunată şi o să te doară. Dacă totuşi eşti excitată şi bine lubrifiată, dar tot te doare când te pătrunde, programează-ţi o vizită la medic şi pregăteşte-te să răspunzi la următoarele întrebări:
1. Unde apare durerea – numai afară, în zona vulvei, sau te doare mai adânc?
2. Te doare pe-o parte sau te doare difuz, în tot abdomenul?
3. Ai vreo problemă cu spatele? E posibil să fie o durere legată de coloana vertebrală?
4. Cum ai descrie durerea? E profundă şi difuză, e ascuţită, ca o arsură, sau e ca un junghi?
5. Simţi durerea numai când faci sex sau senzaţia persistă şi după aceea?
6. Durerea variază în funcţie de perioada lunii sau de poziţia în care stai?

Dacă lipsa ta de excitaţie nu este cauzată de o boală, încearcă următoarele trucuri, ca să scapi de disconfort şi să reuşeşti să ajungi pe culmile plăcerii:

Relaxează-te. Înainte de a face sex, respiră adânc de câteva ori şi fă tot posibilul să îţi goleşti mintea. Fă o baie caldă, foloseşte tehnici de yoga pentru respiraţie sau ascultă muzică de relaxare.
Rezolvă problemele de comunicare în cuplu: Dacă eşti nefericită din vreun motiv oarecare, e foarte probabil să-ţi vină greu să faci dragoste cu el. Mai intâi împăcaţi-vă, ca să vă puteţi iubi aşa cum trebuie.
Întăreşte-ţi musculatura pelviană. Exerciţiile Kegel nu s-au demodat şi îţi fac bine în orice situaţie. Încordează şi relaxează fesele, de exemplu, când stai pe scaun, la birou sau în maşină. Antrenamentul creşte fluxul sangvin în bazinul mic, ceea ce te va ajuta să te exciţi cu uşurinţă, la momentul potrivit.
Vorbeşte cu iubitul tău. Dacă te doare, nu te sfii să-i spui acest lucru: schimbaţi poziţia, frecvenţa şi sau unghiul sub care te penetrează şi ar trebui să te simţi mai bine.

Alungă stresul

Stresul posttraumatic e o altă cauză a durerii în timpul actului sexual. Statisticile demonstrează că atât femeile, cât şi bărbaţii care au fost victime ale unei agresiuni sexuale au adesea probleme ulterior, legate de viaţa sexuală, una dintre tulburări fiind durerea. Singurul lucru care poate ajuta într-o asemenea situaţie este psihoterapia. O altă cauză a durerii este vaginismul – un spasm involuntar al muşchilor vaginali, care pur si simplu obturează vaginul. Penetrarea devine dificilă, dureroasă, chiar imposibilă. Din fericire, e o afecţiune rară (sub 2% dintre femei) şi se poate trata.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter