“Cookatar”, un paradis culinar din România exploatat în Spania!

De Madalina Racorean, pe

Nu este Jamie Oliver, dar ar putea fi… Este roman şi locuieşte ca alţi mulţi români în Spania. Se distinge pe Facebook, locul unde de altfel l-am întâlnit, prin arta de a găti.
Pozele afişate de Cookatar sunt parcă desprinse din cărţile de gastronomie, lucru care arată că este înzestrat cu mult talent când vine vorba de lucrul în bucătărie. Am stat de vorbă cu Radu Dumitrescu despre ce înseamnă să găteşti sănătos, despre sardine, creveţi şi scoici din nordul Spaniei şi despre cum putem învăţa noi, de la noi, între noi, despre arta de a găti frumos şi sănătos.

“Pasiunea pentru gătit… nu ştiu! A existat întotdeauna ceva… Provin dintr-o familie gurmandă, unde se mânca bine, cu invitaţi aleşi la mesele de duminică.

Bunica mea gătea dumnezeieşte… mama la fel. Şi se pare că eu am moştenit talentul, fratele meu nu. Îmi aduc aminte de prima găteală…. ouă cu zahăr şi cacao. Toate amestecate cu mixerul de bucătarie, undeva pe la 7-8 ani. Realizezi că am pus multe ouă, mult zahăr şi multă cacao. A ieşit ceva de nedescris, dar pe care am savurat-o cu fratele meu până la ultima picătura. Eram bucătari. N-a mai contat durerea de burtă prelungită, de după…:)

Dar ce înseamnă pentru tine să găteşti sănătos?

Să găteşti sănătos înseamnă să foloseşti produse proaspete, reţete simple, să stai deoparte de E-uri şi alte chimicale. Înseamnă  întotdeauna ingrediente de cea mai bună calitate, înseamnă să ai o relaţie super bună cu cei care vând produsele. Eu locuiesc într-un sătuc, lângă Madrid, sătuc cu două carmangerii şi o pescărie… ne cunoaştem între noi şi lucruile merg întotdeauna bine.

Gătitul sănătos înseamnă întotdeauna condimente proaspete, verdeţuri proaspete.

Aici mă ajută foarte mult şi locaţia. În parcul din localitate am din belşug rozmarin, salvie şi cimbru. Pe câmpurile din apropiere găsesc lavandă, migdali şi smochini, aşa că micul meu paradis culinar are de toate. Îmi folosesc la maxim imaginaţia. Să găteşti sănătos înseamnă să bucătăreşti cu dragoste, să o faci cu placere.

Ne poţi da un exemplu de mâncare bună şi sănătoasă din Spania?

Cea mai bună mâncare sănătoasă în Spania… nu ştiu, sunt multe mâncăruri bune. Dar şi aici se aplică, însă,  principiul, ce e bun şi gustos are şi multe calorii :))
Totuşi, de departe, cea mai tare experienţă a fost în nordul Spaniei, în Asturias ( o regiune mirifică!!! ), unde mergeam dimineaţa şi luam peştele direct de la barcă. La fel şi sardine, creveţi sau scoici, prinse chiar atunci, pe care le găteam în localitatea unde eram cazaţi, la 20 de km de ţărm , undeva în creierii munţilor, la peste 2000 de metri altitudine. Imaginează-ţi cum sfârâia peştele pe grătar şi ce privelişte aveam la masă.

Pentru cine găteşti?

Nu gătesc pentru nimeni în mod special. Pentru mine în primul rând, apoi de când mi-au decoperit pasiunea asta, prietenii nu mă slăbesc o clipă. Primesc mult mai multe invitaţii in weekend, la amici acasă. Evident, eu intru în bucătărie şi ei stau în jurul meu cu paharul de vin în mână, glumind. Dar îmi place chestia asta. Atunci, când mănâncă din ceea ce fac eu îi văd că le place.

Iar vecinii mei, pensionarii, sunt tare fericiţi de coabitarea cu mine, în bloc!!! Îi servesc mereu cu invenţiile mele. Sunt mereu bucuroşi să primească ceea ce le ofer de mâncare. Pagina de facebook a venit din dorinţa de a împărtăşi şi cu alţii bucuria gătitului. De a învăţa, noi de la noi, între noi. A venit pentru că îmi place să gătesc, îmi place să-mi fotografiez mâncarea (ştiu sună narcisistic ) şi cred că am ceva de arătat.

Ce ai învăţat să găteşti în Spania?

Pffffff…. nu ştiu ce să zic. Fac o pâine foarte bună, focaccia. Mereu este cerută. Am învăţat să gătesc o paella senzaţională. Amicii mei spanioli, mă felicită pentru asta. Îmi iese perfect şi tiramisu, pe care îl modelez de fiecare dată altfel… ba clasic, ba cu mandarine, ba cu căpşuni. În general tot ce gătesc dispare de pe masă imediat. Nu am primit până acum nici o reclamaţie.

În Spania se mănâncă. Au o cultură gastronomică uriaşă. Se vede peste tot, la orice pas. Sunt cârciumi şi cârciumioare. De la micuţele bistro-uri cu meniul zilei, la preţuri rezonabile,  unde se mănâncă absolut delicios, până la sofisticatele stabilimente cu stele michelin, spaniolii au de toate. În orice sătuc, din orice colţ al ţării, există cel puţin un loc unde poţi servi mâncare.

Şi crede-mă, este delicioasă. Au în orice localitate, cât de mică, un magazin cu alimente proaspete, au peşte proaspăt, au fructe şi legume tot timpul anului. Şi asta conteaza enorm, face diferenţa!

O ţară o descoperi, gastronomic vorbind, când mănânci alături de oamneni simpli, în cârciumioare care nu-ţi spun nimic pe din afară… dar înăuntru, mâncarea este facută cu dragoste şi cu mândrie. Spaniolii sunt tare mândri de gastronomia lor. Despre faptul că mănâncă sănătos. E drept, îi ajută foarte mult poziţia geografică. Mult peşte, soare mult! Asta înseamnă legume proaspete, ulei de măsline, măsline… toate aceste lucruri sunt de nepreţuit. În plus, influenţa arabă şi-a spus cuvântul.
Astfel şi-au diversficat gastronomia. De la supa gazapcho din sudul andaluz, proaspătă şi apetisantă, ca o dimineaţă răcoroasă de vară, până la peştele proaspăt prins în nord, spaniolii se pot lăuda cu de toate. Fac cel mai bun ulei de măsline din lume, fac cel mai bun jamon din lume. Sunt şi bucătari şi consumatori avizaţi în acelaşi timp.

Cum interacţionezi cu oamenii pe facebook cu pagina Cookatar?

Feedback-ul pare bun. Îmi plac oamenii care intră acolo. Îmi place cum interacţionăm şi încerc să răspund la toate întrebările. E un joc frumos pagina asta de facebook şi îmi place că a crescut frumos, mult peste aşteptările mele iniţiale.

Ce înseamnă pentru tine arta culinară?

Arta culinară pentru mine înseamnă bunica mea gătind. O văd şi acum facând pâine la cuptorul din curte.
Eu încerc să fiu cât mai simplu şi îmi place mult să inovez,  sa văd dacă merg împreună unele ingrediente. În bucătărie, atunci când gătim, noi suntem cei care stabilim regulile jocului, noi ne impunem limitele. Cum spunea Andrew Zimmerman în emisiunile sale: „If it looks good, eat it!!! „

Un sfat…

Să încerce, sa descopere! În bucătărie nu există bariere şi nici limite. Un simplu ingredient poate schimba total în bine o mâncare. Chiar şi cea mai banală reţetă poate fi excepţională dacă este gătită corect.

Citeşte despre Dulceţuri tradiţionale şi murături fără conservanţi pe www.ecotrend.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter