Cum să nu cazi în prăpastia stilului de viață workaholic

De Augusta Lazarov, pe
Nu știu dacă stilul de viață workaholic este o prăpastie. Poate că da, dar se poate ieși dacă ai căzut în ea. Sunt sigură că am fost de multe de ori pe-acolo. Mi-e un peisaj foarte cunoscut.

Au fost perioade din viața mea în care vacanțele nu erau pe de-a-ntregul vacanțe. Diminețile erau încărcate cu telefoane sau e-mailuri trimise echipelor de producție, chiar dacă mă aflam la mii de kilometri distanță de locul filmărilor.

Nici măcar când am ajuns în Japonia nu s-a oprit acest tăvălug al stresului pornit poate din considerentul că lumea stă în loc dacă tu nu faci clipă de clipă ceea ce ai făcut 355 de zile pe an, iar acele 10 zile de concediu n-au cum să fie altfel.

Citește online gratuit numărul de martie al revistei Unica

A fi workaholic, ca orice dependență, e nociv

Puterea de a delega e la fel de importantă precum cea de a-ți organiza lucrurile pe care le ai de făcut. Poate că această depen­dență de muncă vine din dragostea pentru ea.

Probleme majore apar când viața ta se schimbă radical: când partenerul de viață îți cere dreptul de a petrece timp de calitate împreună, când apare în viața ta un copil, când familia îți simte lipsa sau când prieteniile de o viață se destramă pentru că nu le mai acorzi importanța pe care o merită.

Sau, și mai grav, când starea ta de sănătate îți trage semnale puternice de alarmă că ai neglijat-o din cauza vâltorii care nu-ți mai lăsa viziunea clară asupra vieții în general.

„Nimeni nu e de neînlocuit“ sau, și mai dur, „Cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit”, cum spunea Napoleon Bonaparte. E o extremă a ceea ce înseamnă lipsa de echilibru. În orice facem e important să avem o măsură, o limită de la care să spunem „punct și de la capăt“.

A fi workaholic, ca orice dependență, e nociv. De cele mai multe ori pe termen lung. Dar sigur va veni un moment în care se va ajunge acolo. Totul e să ne dăm seama până nu e prea târziu.

Citește și: Arta de a spune NU

Organizarea bună face minuni

Mi-am demonstrat de multe ori că o organizare bună poate face minuni. Livrarea la timp a unor lucrări sau proiecte îți oferă o eliberare fără seamăn. Îți dă aripile do-rinței de a face multe alte lucruri importante atât pentru tine, cât și pentru cei care contează în viața ta.

Îmi amintesc cum în copilărie, pe dosul ușii din dormitorul meu, părinții îmi desenaseră programul zilnic. În acea vreme, școala era inclusiv sâmbătă, program scurt până pe la ora 14.00, dacă îmi amintesc bine, când alergam cu sufletul la gură să prindem la televizor „Gala desenelor animate“, care nu dura mai mult de 30-40 de minute.

Deci de program ziceam. Începea după terminarea orelor de școală și aveam așa: ore de pian la școala de muzică, antrenamente la tenis pe terenul de lângă stadion, plimbat câinele, odihnă, masă, lectură sau activități la liberă alegere. Exista o rutină și o organizare care îmi dădeau o anumită liniște, o bază de la care plecam și la care mă raportam zilnic. Nu o vedeam ca pe o constrângere, dimpotrivă, mă ajuta să-mi organizez atât de bine timpul, încât parcă încăpeau toate lucrurile pe care vo­iam să le fac, miraculos.

Așa e și în viața de adult. Câtă vreme încerci să-ți faci un calendar pe care ai și puterea, și convingerea să-l respecți, lucrurile încep să pară mult mai simple.

Citește și: Cum să fii cea mai bună versiune a ta în 2021

Perseverența

Doar încercând poți înțelege asta. Și la fel de importantă e perseverența. Orice mică breșă în organizarea activității poate da peste cap totul și iarăși poți cădea în patima muncii dezorganizate. În Japonia, orele suplimentare sunt considerate o slă­biciune. Pentru că reflectă faptul că n-ai știut să-ți organizezi treburile în programul prestabilit, deci n-ai fost eficient.

Am putea măcar din când în când să fim puțin japonezi, să ne putem bucura și de o plimbare hai-hui prin parc sau să alergăm cu copiii de mână prin pădure la început de primăvară, simțind cum aroma de muguri ne învăluie toată ființa. Să devenim depen­denți de o calitate bună a vieții și atât.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter