Ce faci dacă partenerul tău e dependent de alcool?

De Lumea Femeilor, pe

Ruşine, minciună, violenţă… Să trăieşti cu un bărbat beţiv este o dramă zilnică. Din păcate, nu există o soluţie miraculoasă pentru a scăpa de această meteahnă. Ce poţi face, totuşi?
Cum te poate aduce într-o situaţie atât de dramatică un produs atât de banal, care se vinde în orice magazin şi atât de ancorat în viaţa noastră cotidiană, în ritualurile noastre festive? Este o întrebare pe care şi-o pun multe familii. Este important să înţelegem că alcoolul este un fals prieten, unul care subjugă şi distruge şi că alcoolicul este un om bolnav. Acest adevăr este uneori greu de acceptat, însă drumul spre vindecare începe de aici. Mulţi oameni beau mult, dar nu sunt alcoolici.

 Alcoolismul nu se defineşte prin cantitatea de alcool absorbită, ci prin calitatea legăturii dintre subiect şi băutură, şi anume o legătură de dependenţă. Povestea Anei şi a lui Mihai este, în linii mari, povestea tuturor celor care au avut neşansa de a-şi lega viaţa de o persoană subjugată de băutură. El, altădată atât de tandru, a devenit leneş, mincinos şi violent atunci când bea. Ea, copleşită de ruşinea de a avea un soţ beţiv, nu se putea desprinde de el. „Trăiam pentru el, în locul lui. El era dependent de alcool, dar eram convinsă că pot să-l scot din acest infern”, a declarat Ana. A rămas alături de el şi a preluat toate sarcinile lui, crezând că el se va simţi bine şi se va opri. Dar n-a fost aşa.

Între dragoste şi ură, lovituri şi promisiuni niciodată respectate, Ana îşi aminteşte că era mereu epuizată fizic, dar cel mai tare o rodea ruşinea de a trăi alături de un bărbat beţiv, ruşinea de a ieşi cu Mihai… Faţa lui buhăită, respiraţia mirositoare şi vorba împleticită îl dădeau de gol mereu. Toţi prietenii le-au întors spatele. Pe scurt, alcoolul a distrus dragostea şi familia lor.

Ce atitudine să adopţi?

De regulă, apropiaţii au o singură dorinţă: să-l ajute pe cel ce bea prea mult să se oprească. Dar, în pofida bunelor intenţii, ei adoptă deseori o atitudine mai mult nocivă decât eficientă. Sfaturi, morală, ameninţări, şantaje, confiscarea sticlelor de băutură… toate acestea îl determină pe împricinat să bea şi mai mult. În schimb, dacă îi vorbeşti despre suferinţa ta, despre disperarea de a-l vedea cum se distruge din cauza băuturii, despre faptul că vă părăsesc toţi prietenii… toate acestea, spuse la persoana întâi, vor fi mai eficiente. În acest fel, calea spre dialog este deschisă. Din poziţia de acuzator nu vei face decât să înrăutăţeşti situaţia.

Protejează-te, pentru tine şi pentru el

Când trăieşti cu un alcoolic, întâmpini mari probleme pe plan social şi psihologic. Stări de anxietate, insomnie, depresie, plus un sentiment acut de vinovăţie. Ba mai mult, te poţi trezi plină de ură şi de dorinţă de răzbunare. Toate acestea se pot răsfrânge asupra copiilor sau a colegilor de muncă.Ca să te protejezi trebuie să admiţi că nu poţi ajuta o persoană alcoolică dacă aceasta nu vrea. Cu cât încerci să-ţi convingi partenerul să se lase, cu atât el se „apără” de presiunea exercitată dând pe gât şi mai mult alcool. În cazul în care el a reuşit să spună „stop” băuturii, trebuie să fii conştientă că, mai devreme sau mai târziu, va avea recăderi. Prin urmare, este vital pentru tine, dar şi pentru el, să te detaşezi şi să te relaxezi.

Nu te amăgi cu explicaţii naive

Să comunici cu o persoană care are probleme cu băutura este foarte dificil, pentru că există întotdeauna un decalaj între ceea spui şi ceea ce înţelege aceasta. Când nu-l mai recunoşti pe cel pe care-l iubeşti pentru că băutura l-a transformat într-un străin, te agăţi de explicaţii facile (alcoolicul este un om slab, fără voinţă…) sau de soluţii naive, ca ascunderea sticlelor. Ori această atitudine nu-l ajută să înfrunte adevărul. Un exemplu: anturajul crede deseori că primul pas spre vindecare este să-l determine pe împricinat să conştientizeze că este alcoolic. Ori persoana care suferă de alcoolism nu vrea să i se pună eticheta „alcoolic”. De fapt, el vrea să spună: „Am o problemă, dar este doar a mea. Iar această problemă nu este alcoolul”.

Înţelege care este rolul tău

Nu e de ajuns să fii bine intenţionată şi să vrei să-ţi ajuţi partenerul, trebuie să ştii şi cum
s-o faci. Să luăm exemplul Anei şi al lui Mihai. După ce Ana a devenit şi bărbat în casă, preluând sarcinile lui Mihai, acesta a băut şi mai mult. Explicaţia: el s-a simţit devalorizat şi inutil pentru familie. Lucrurile pot fi şi mai complicate, atunci când nu-ţi înţelegi partenerul şi îi faci reproşuri la fiecare pas, îl supraveghezi clipă de clipă, îi impui restricţii, îl ameninţi. Efectele sunt dezastruoase: el se va ascunde de tine şi va continua să bea şi mai mult.

Continuă să-ţi trăieşti viaţa

Mergi la teatru, vizitează-ţi prietenii, călătoreşte şi povesteşte-i şi lui. Este posibil să-i trezeşti pofta de a trăi ca înainte şi să se lase de băut.

De ce suferă şi anturajul?

Alcoolismul este o dramă atât pentru persoana în cauză, cât şi pentru cei apropiaţi, deoarece asupra lor se răsfrâng consecinţele medicale şi sociale ale acestei dependenţe.

 2 întrebări despre băutură

 1. Ce este dependenţa de alcool?
Alcoolismul, cunoscut şi sub denumirea de „dependenţă de alcool”, este o boală care constă în nevoia puternică de a bea. Dependenţa de alcool include patru simptome:
* nevoia incontrolabilă de a consuma alcool
* incapacitatea de a se opri la un singur pahar de băutură la o ocazie deosebită
* dependenţa psihică -simptome provocate de abţinerea de la alcool (ameţeli, greaţă, anxietate, tremurături şi transpiraţie abundentă)
* nevoia de a creşte cantitatea de alcool consumată pentru a-i simţi efectele
2. Se moşteneşte dependenţa de alcool?
Alcoolismul se transmite din generaţie în generaţie, abia după aceea devenind boală. În prezent, cercetătorii sunt pe drumul cel bun spre găsirea genelor care influenţează vulnerabilitatea la alcoolism. Alţi factori favorizanţi: influenţa prietenilor, nivelul de stres, uşurinţa de a obţine alcool. Există şi factori (ca suportul social) care pot ajuta chiar şi persoanele înclinate spre genul acesta de probleme să evite consumul de alcool. Nu este o regulă însă. Un copil cu un părinte alcoolic nu îl urmează nepărat, iar o persoană fără rude cu genul acesta de probleme poate deveni dependentă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter