Beneficiile şi riscurile unei relaţii deschise

De Raluca Cristea, pe

Atâtea relaţii se încheie din cauza infidelităţii. Poate tu sau iubitul sunteţi tentaţi să depăşiţi limitele şi să acceptaţi o altfel de relaţie…

… una în care viaţa sexuală nu se mai rezumă doar la 2. O relaţie deschisă.

Poate că v-ar plăcea să încercaţi altceva şi, trebuie să recunoaştem, instinctele sexuale sunt greu de stăpânit. Nu eşti singura care se gândeşte cum ar fi să apară o altă persoană, chiar şi temporar, în viaţa voastră sexuală indiferent dacă sunt chiar gândurile tale sau ţi-ai dat seama că lui i-ar plăcea.

Cei care au încercat spun că nu e uşor, dar că este de multe ori plăcut. Totuşi, ca să îţi dai seama de ce anume are nevoie relaţia voastră şi dacă ideea de relaţie deschisă vi s-ar potrivi, trebuie să ştii care sunt beneficiile şi riscurile unei astfel de relaţii.

Câte beneficii există într-o relaţie deschisă?

În funcţie de cum priveşti lucrurile, beneficiile unei relaţii deschise pot fi:

libertatea să experimentezi sexual;
– tentaţia de a fi considerat infidel este mult mai mică, din moment ce libertatea sexuală este acceptată (evident, cu limite);
– îţi dai seama dacă persoana cu care ai o relaţie stabilă este chiar jumătatea ta, sau dimpotrivă, există cel puţin o persoană mai potrivită pentru tine;
– îţi oferă o altă perspectivă asupra noţiunilor de dragoste, fidelitate şi respect într-un cuplu;

Mai există şi acel tip de relaţie deschisă fără nicio implicare sexuală din exterior, când ,,deschiderea” relaţiei se rezumă strict la faptul că cei doi parteneri nu sunt posesivi, geloşi, manipulatori şi se bucură de o mare parte din activităţile pe care le făceau şi înainte să formeze un cuplu. Însă ideea de relaţie deschisă (open relationship) are mai mult implicări sexuale.

Ce riscuri te pândesc într-o relaţie deschisă?

Riscurile ,,la vedere” şi poate cele mai importante sunt cele emoţionale pentru că întotdeauna într-o relaţie deschisă unul dintre parteneri va trăi cu teama că va fi părăsit. Oricât de liber ai gândi, este în natura omului să caute stabilitate şi la un moment dat, să se teamă că o pierde. Ba chiar la un moment dat rişti să îţi dai seama că ai trăit într-o poveste inventată, de unde rezultă o mare şi serioasă depresie.

Un alt mare risc este ca unul dintre voi să se îndrăgostească de altcineva, din moment ce există o oarecare libertate socială sau sexuală.

Categoric, la un moment dat intervine şi gelozia, adică boala care macină lent dar sigur fiecare cuplu care se confruntă cu ea. Mai rar vezi cupluri care trec uşor peste crizele de gelozie şi nesiguranţă.

Sunt cazuri în care o femeie şi un bărbat susţin sus şi tare că au o relaţie deschisă însă fac asta doar din laşitate pentru că maschează şi nu vor să recunoască realele probleme sexuale sau de comunicare ale cuplului.

Riscurile fizice sunt, evident, contactarea unei boli cu transmitere sexuală.

Concluzia?

Este greu să ai o relaţie deschisă, aşa zis modernă, din moment ce stă în natura noastră să avem temeri, să vrem să depindem cumva de cineva şi să avem siguranţă emoţională. Când iubeşti, nu prea există loc pentru a treia persoană în cuplu, însă posibilităţile sunt oricând deschise preferinţelor voastre.

Tu ai accepta o relaţie deschisă?

Foto:  Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter