36% dintre tineri fac sex neprotejat!

De Stela Moisescu, pe

Acest lucru dezvăluie un studiu multinaţional la care au răspuns tineri din întreaga lume cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani.
Organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei, care a avut loc pe 26 septembrie, studiul exploră atitudinea adolescenţilor referitoare la sex şi contracepţie. „Nu am avut nimic disponibil în acel moment” este principala explicaţie dată de tinerii intervievaţi din Europa pentru neutilizarea contracepţiei.

Unul din şapte respondenţi foloseşte metoda „coitus interruptus”

Atunci când aleg să se protejeze, europenii nu o fac cum trebuie! În jur de 35% dintre tineri cred că retragerea penisului înainte de ejaculare reprezintă o metodă contraceptivă eficientă, deşi aceasta are un grad de risc ridicat. Rezultatele de pe continentul nostru arată că 79% dintre tineri folosesc prezervativul, 40% pilula contraceptivă şi 16% folosesc metoda coitus interruptus”.

Rezultalele sunt alarmante. Ne dau o imagine reală a ceea ce se întâmplă în viaţa tinerilor şi ar trebui să fie un semnal de alarmă. Este important să rupem tăcerea despre sex şi contracepţie pentru a spulbera miturile care circulă legat de aceste subiecte şi a ajuta tinerii să facă alegeri informate când vine vorba de nevoile lor individuale”, spune Jennifer Woodside, Federaţia Internaţională de Planificare Familială, organizaţie care susţine Ziua Mondială a Contracepţie.

Nici la capitolul comunicare tinerii europeni nu stau bine. 35% dintre aceştia nu discută cu partenerul despre metode de protecţie pentru că sunt prea stânjeniţi sau presupun că celălalt s-a ocupat deja de acest aspect. Paradoxal, partenerul de cuplu ocupă primul loc în topul persoanelor cu care tinerii se simt cel mai confortabil să discute despre acest subiect.

România- locul doi la sarcini nedorite!

Lipsa unei comunicării deschise despre contracepţie, precum şi metodele de protecţie nesigure folosite de tinerii europeni, reprezintă cauze ale sarcinilor neplanificate. În România, în 2006 s-au înregistrat în jur de 28.000 de naşteri la adolescente între 15-19 ani iar 551 dintre acestea au aparţinut unor mame sub 15 ani. Aceste date plasează România pe locul 2 în Europa, conform unui raport al Uniunii Europene, după Marea Britanie cu aproximativ 50.000 de naşteri.
Acest fapt este îngrijorător deoarece sarcina reprezintă principala cauză a decesului la tinerele femei între 15 şi 19 ani din întreaga lume, din cauza complicaţiilor la naştere şi a avorturilor ilegale sau nesigure.

Campania Ziua Mondială a Contracepţiei a fost susţinută de 10 organizaţii internaţionale neguvernamentale şi Bayer Schering Pharma.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter