10 mituri despre cupluri și relații. Afla ce funcționează și ce nu!

De Revista Unica, pe Ultimul update Marți, 14 iunie 2022, 14:40
Am luat cele mai comune 10 chestii care circulă despre dragoste și relații și le-am deconstruit cu ajutorul psihologilor, astfel încât putem să-ți spunem ce funcționează și ce nu.

 
1. Decât singură mai bine în cuplu!
Știm, nu e plăcut să vină sărbătorile sau concediul și tu să n-ai partener. Să fii singura single dintr-o lume alcătuită parcă numai din cupluri. și lista poate continua… Iată motivele care te fac să crezi că e mai bine să fii cu cineva, oricum ar fi relația (toxică, disfuncțională, abuzivă sau pur și simplu nesatisfăcătoare), decât să fii singură. Psihologii însă nu sunt de aceeași părere, ci subliniază cât de important este să facem diferența între a fi singură și a nu avea o relație de cuplu. “Singur era Robinson Crusoe, pân’ să vină Vineri. Fapt că nu ai un partener de relație nu înseamnă că ești singură, ci doar că nu ai un cetățean implicat în viața ta”, explică psihoterapeutul Miruna Stănculescu. “și da, poate că “life sucks” fără unul, dar te asigur că și cu el (și în relația greșită) poți face aceeași afirmație. și da, te-ai prins, acum atac credința conform căreia un om (asta – vorba bancului – presupunând că femeile sunt și ele oameni) este complet nefericit fără o relație. Ar putea fi nefericit fără una, dar la fel de bine, la fel de nefericit sau chiar mai nefericit ca posesor al uneia disfuncționale.” Morala e simplă: nu sta în relații care nu merg doar de dragul de a avea o relație!

2. Aplicațiile de dating ne distrug viața
Internetul ne-a deschis un infinit de posibilități și în ceea ce privește viața amoroasă, dar faptul că-ți poți găsi un partener cu un simplu click sau glisând pe un ecran e departe de a o simplifica. Dimpotrivă, se pare că lucrurile se complică și mai mult, tocmai pentru că infinitul de posibilități care ni se deschide în față vine la pachet și cu un munte de… incertitudine. Esther Perel, terapeut de cuplu si de familie și autoare a numeroase cărți, e de părere că derularea relațiilor prin social media are drept caracteristică un soi de “ambiguitate stabilă”. “Poți să trimiți mesaje pe chat, sms-uri, chiar video-uri care îți dau iluzia că îl privești pe celălalt în ochi – destul cât să menții o legătură, însă nu suficient pentru o legătură serioasă, angajată. Este un fel de a crea legături marcate de ambiguitate, care îți creează senzația că o să se întâmple ceva între voi, dar, de fapt, fiecare se simte la fel de liber și disponibil în ceea ce privește alte opțiuni. Asta poate fi ceva bun pentru cel care practică acest tip de legătură, dar nu și pentru partener, pentru persoana aflată de cealaltă parte, care se simte ca și cum atârnă de un fir de ață deasupra prăpastiei, un fir care oricând poate fi tăiat.”

3. Vreau un bărbat puternic, dar sensibil
Sună cunoscut? Este vreuna dintre voi, doamnelor, care nu dorește această variantă de partener? Ei bine, avem o veste proastă, confirmată de psihologi. Se numește că vă aflați în căutarea zebrei cu pătrățele! Vă spune Miruna Stănculescu mai exact ce înseamnă: „Adică vrem un bărbat independent, de admirat, realizat social și profesional, plin de încredere în abilitățile lui (de la cele necesare în sala de conferințe la cele de dormitor) care, odată ce intră pe ușa de la casă, să se transforme într-un bărbat tandru, preocupat doar de partenera lui, care să o înțeleagă, să o conțină emoțional. în alți termeni, asta e ca și cum ai vrea ca un tigru bengalez să devină pisoi birmanez peste week-end, pentru că ai musafiri.” Mai ai dubii că un astfel de partener nu există în realitate? Soluția ar fi mai mult realism în ceea ce privește așteptările.

4. E bine să împărtășești totul cu partenerul
Un alt mit despre relații spune că atunci când ești în relația potrivită poți să îi spui orice partenerului și chiar e de dorit să nu existe niciun fel de secrete între cei doi. De la bârfele de la birou până la problemele cosmetice sau cearta cu taximetristul, totul trebuie împărtășit, cu conștiinciozitate, iubitului. Ei bine, specialiștii sunt de părere că lucrurile nu stau chiar așa și ne atrag atenția să nu uităm că misterul ajută la păstrarea atracției în cuplu, mai mult decât suntem conștienți. “Dacă îi dezvălui constant partenerului anxietățile tale în legătură cu fiecare proiect de la muncă, micile probleme pe care le ai cu colegele de birou sau amănuntele din viața intimă a prietenelor tale, ar putea să se piardă în aceste detalii și să nu mai vadă situațiile în care obții reușite importante, modul plin de tact în care îți gestionezi în general relațiile și personalitățile frumoase ale prietenelor tale dragi”, explică psihologul Carmen Moldoveanu. Așadar, fii selectivă și atentă cu detaliile pe care i le povestești.

5. Apariția unui copil va suda relația
Să faci un copil ca să “rezolvi” problemele din cuplu, așa cum se credea până nu demult, nu e deloc o idee bună! Statisticile spun că două treimi dintre proaspetele cupluri au îngrijorări că parteneriatele lor s-ar putea să se rupă și au discuții în legătură cu probleme care nu existau înainte de apariția copilului. Un studiu, efectuat în Marea Britanie pe 1400 de cupluri, a arătat că aproape un sfert dintre acestea s-au despărțit după apariția primului copil. Dintre cei care s-au despărțit, două cincimi au făcut acest lucru în timpul sarcinii sau înainte de împlinirea vârstei de 3 ani ai copilului. Psihologul Diana Nicolescu explică: “Impactul apariției copilului asupra partenerilor este puternic și nu puține sunt cuplurile care încep să se gândească serios la divorț încă din primii doi ani de la naștere. Acele cupluri care nu sunt solide și nu au avut timp să se acomodeze cu ideea apariției unui copil, și cu ce presupune în fond, un nou-născut, s-ar putea să nu reziste. Somnul, sexul și programul în doi nu vor mai fi la fel. Este nevoie de efort susținut, de multă înțelepciune și flexibilitate mentală pentru a te adapta noii vieți.”

 6. Atenție la celebrele „red flags”
… în traducere, semnele pe care le vezi de multe ori la începutul relației și pe care, de regulă, alegi să le ignori, pentru că trăiești într-un vis de îndrăgostire, de cele mai multe ori chiar spun ceva despre personalitatea viitorului partener. Câteva exemple la care merită să reflectezi, în opinia psihologului Carmen Moldoveanu: De exemplu, dacă celălalt uită de tine când sunteți în grupul lui de prieteni, nu poți trece cu vederea acest gest. Deși prima dată poate să nu te deranjeze, cu siguranță în timp va deveni neplăcut sau chiar insuportabil să fii ignorată. Alte semnale importante: te lasă pe tine să plătești de fiecare dată, sau dimpotrivă, insistă să plătească doar el, și cumpără de fiecare dată cele mai scumpe lucruri; se răzgândește în privința planurilor făcute împreună cu doar o zi în urmă; își schimbă deciziile în funcție de influența grupului, fără să te consulte și pe tine, ș.a.”. Fii, deci, cu ochii-n patru!

 7. Infidelitatea distruge o relație
Deși infidelitatea este un motiv serios de despărțire, culmea este că de multe ori, un cuplu sudat și care se bazează pe o prietenie reală poate supraviețui unei astfel de ideile și chiar poate găsi resurse pentru a-și îmbunătăți pe viitor relația. “Relația cea nouă pune în lumină lipsurile din cuplu și poate îndrepta atenția celor doi spre găsirea unor soluții care să ajute cuplul să supraviețuiască. însă este important că ambii parteneri să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce nu merge bine, căci ambii au o contribuție la apariția unor astfel de idile. Adeseori este vorba despre absența timpului alocat intimității în cuplu – conversații oneste pe teme importante sau problematice, activități de relaxare comune.” Pe principiul că e mai ușor să previi decât să repari, petreceți cât mai mult timp unul cu altul. Dar dacă o idilă iertată devine un obicei, puneți-vă întrebări serioase despre continuarea relației…
 
 8. Dacă e gelos, înseamnă că te iubește
Sigur că gelozia e măgulitoare la început, dacă e interpretată ca o dovadă de interes. însă atunci când devine obsesivă și-ți încalcă orice spațiu personal, nu mai are legătură cu dragostea, ci cu nesiguranța celuilalt și cu nevoia lui de control. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Pennsylvania State University demonstrează o legătură clară între gelozie și respectul de sine scăzut.

9. Băieții răi sunt mai interesanți
Așa o fi, dar au și cel mai mare potențial de a te face să suferi! E dovedit științific că genul de personalitate „dark”, care la început pare extrem de atrăgătoare, este de fapt o combinație de narcisism și chiar psihopatie. Concluzia: băieții răi sunt buni pentru un flirt și e destul de natural să simți atracție pentru ei (la asta ajută și imaginea formată din filme și cărți), însă dacă ești în căutarea unei relații serioase pe termen lung, atunci te sfătuim să-l alegi pe Mr. Nice Guy.

10. Monogamia este naturală
Am lăsat la sfârșit acest mit în care vrem să credem cu toții și pe care Esther Perel îl nuanțează extrem de subtil și realist: „Natura umană nu este monogamă, mai ales în cazul căsătoriilor care ar trebui să dureze o viață. Dar monogamia nu a fost niciodată parte din natură umană, ea a fost întotdeauna un sistem economic, politic și social, în care era vorba despre proprietate, putere, control și copii. în schimb, stă în natură umană să încălcăm regulile. Nu vreau să spun prin asta că stă în natura umană să înșelăm. Dar e vorba despre transgresare, despre încălcarea unui sistem, despre experimentarea libertății, despre îndrăzneală – lucrurile astea au făcut mereu parte din natura umană. Infidelitatea există din ziua în care s-a inventat căsătoria. întotdeauna au mers mână în mână, ceea ce înseamnă că oamenii au proclamat întotdeauna căsătoria, exersând în același timp adulterul.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter