Fă-ți vocea auzită și realitatea ta se va transforma

De Amalia Sterescu, pe Ultimul update Luni, 23 decembrie 2019, 20:33
21Te-ai gândit vreodată că multe dintre piedicile care-ți apar în calea propriei dezvoltări profesionale ți le pui de una singură? Descoperă ce bariere ai de dat la o parte pentru a urca mai ușor treptele spre afirmare în domeniul în care ești bună.

Diana. E aici de zece ani, a reușit să urce pe verticala sistemului bancar muncind din greu, dar totdeauna acceptând tacit să rămână în umbra șefului ei. A avut grijă ca el să primească cele mai bune rapoarte care să-i fie lui de ajutor în prezentările la top management, să execute rapid și cu precizie tot ce i se cerea, să se asigure că echipa era tot timpul performantă. Învățase să-i citească stările, să-i anticipeze reacțiile și dobândise anumite reflexe de apărare, mai ales când el tuna și fulgera. Știa că poate mai mult, știa că, profesional, de multe ori era mai bună ca el, cu toate acestea acești zece ani în care s-a pus mereu pe locul secund au lăsat urme adânci în modul ei de a acționa și de a se percepe pe sine ca profesionist. Ajunsese să accepte că merită să rămână pe locul doi, că merită uneori comentariile lui acide ori toanele lui. Până într-o zi când a aflat accidental că el, șeful său atotputernic, îi căuta un înlocuitor. Și, după mult zbucium și frământări, a înțeles cât de mult a greșit că nu a avut curaj să iasă în față, că nu s-a preocupat să-și cultive un brand personal în interiorul organizației, că a stat acolo ca într-un laborator și nu s-a preocupat să comunice celorlalți și nici măcar pieței ce valoare putea aduce ea ca profesionist. A fost o lecție amară, dar de mare folos.

Ana. Elevă exemplară, copil unic la părinți, a urmat dorința acestora de a deveni avocată și a făcut-o cu brio, terminând șefă de promoție. S-a angajat ca avocată într-o firmă renumită, în care toți partenerii firmei erau bărbați. S-a luptat ani de-a rândul să le câștige încrederea, a muncit zi și noapte, weekend după weekend. Trăia puternic cu senzația că tinerețea ei și faptul că era femeie avocat deveneau o barieră serioasă în mintea interlocutorilor săi. Era puternică și se încăpățâna să răzbească în acest domeniu dur. Dar, indiferent de rezultate, indife­rent de strădanii, rămânea în fața lor o tânără bine pregătită profesional, dar femeie – or, în mintea celor de la butoane, marile afaceri se semnau și erau asistate de… bărbați. La un moment dat a ajuns să creadă cu tărie că a fi avocată tânără e un handicap. Că interlocutorii săi nu vor putea trece mental peste asta. Și a abandonat lupta. Nu și-a mai dorit să devină partener, a vrut să devină mamă. A surprins-o când, în maternitate fiind, a fost anunțată că se dorește ca ea să devină parte­ner în firmă. O bucurie târzie, acoperită de mulți ani de strădanie și lupta cu percepțiile altora. Ca partener a dat un reset minții sale și a pus cu adevărat semnul egal între ea și ceilalți parteneri, indiferent de gen. De abia atunci a început să construiască cu adevărat.

Gabriela. Era manager într-o mare corporație. Tot timpul își testa limitele și voia să afle până unde poate ajunge profesional. Însă saltul de la middle la top management nu se întâmpla, deși muncea din greu, avea rezultate, evaluările sale erau foarte bune, își crescuse o echipă bună, cu care putea muta munții din loc și, cu toate acestea, stagna profesional. Trăia așa, cu iluzia că, dacă va munci eficient, dacă va depăși targeturile fixate de corporație, dacă va „dansa“ grațios cu toate cerințele acelui sistem – cineva o va observa și o va promova la nivelul următor. E adevărat că prefera să-i fie mai degrabă recunoscute eforturile decât să vorbească despre ele… E adevărat că prefera să-i lase pe alții să vorbească despre munca ei și a echipei sale… E adevărat că nu-i prea plăcea să iasă în față. După opt ani în care a sperat și a stagnat strălucit, și-a învățat lecția. A învățat că singurul avocat al carierei sale este chiar ea! A învățat că trebuie să ai o Voce care să conteze la masa deciziilor! A învățat că brandingul echipei construiește adesea brandul perso­nal al liderului. A învățat să nu mai fie spectatoare, ci actriță în propriul spectacol!

Tu poți fi cea mai grea barieră în accelerarea carierei tale

Multe bariere pot sta în calea accelerării ca­rierei noastre în interiorul unei organizații: performanță medie sau sub medie, lipsă de vizibilitate la factorii de decizie, probleme de reputație, lipsă de apetență pentru a cunoaște sau a te implica mai mult dincolo de granițele rolului tău oficial, lipsa de eforturi constante în a-ți susține obiectivul de carieră, absența suportului, și nu mă gândesc la șefi, ci la mentorii potriviți, și lista poate continua.

Dar nimic nu-ți dăunează mai mult decât să funcționezi ca propria ta barieră: să te con­centrezi mai mult pe ceea ce organizația poate face pentru tine (frustrant de multe ori) decât pe valoarea pe care o poți gene­ra tu constant în interiorul și în exteriorul acesteia; să te consumi inutil din frustrare și să devii un personaj toxic fără să vrei – în loc să cauți soluții. Să continui să joci fără să conștientizezi rolul victimei în loc să preiei rolul de conducător al propriei tale cariere! Să accepți să taci și să rămâi în plan secund în viața ta!

De unde începi?

Începi prin a pune pe hârtie ce te face specială ca profesionistă, ce te diferențiază de alții care au studii similare și același nivel de experiență. Apoi analizează-te ca om – ce va­lori și ce principii ai? Care crezi că este reputația ta actuală, dar nu numai ca profesionistă, ci și ca parteneră, mamă, fiică, prietenă? Cum ai vrea să fie această reputație pentru fiecare din rolurile pe care le joci zi de zi? Există vreo discrepanță între așteptările tale de la propria reputație vs. modul în care ești percepută pentru fiecare din rolurile tale? Cum lucrezi la asta? Insist pe o abordare completă a tuturor rolurilor tale, întrucât numai regăsin­du-ne într-o zonă de echilibru progresăm într-o latură sau alta a vieții noastre!

Mergi mai departe cu acest exercițiu de in­tros­pecție și răspunde-ți onest: care sunt punc­tele tale tari, dar zonele tale de dezvoltare? Ce oportunități imediate ai pentru a recurge la niște acțiuni menite să-ți crească vizi­bili­tatea ca profesionist sau să te aducă mai aproape de obiectivele tale profesionale sau personale? Dar – și mai important – care sunt acele amenințări interne cu care te lupți frecvent și care devin constant o barieră în calea evoluției tale? Mă refer la amânări frecvente, mă refer la a te pune constant pe ultimul loc în viața ta, mă refer la neîncrederea în forțele proprii sau poate doar la inacțiune.

Știu că știi că cele mai bune răspunsuri și soluții legate de cariera ta sau de viața ta personală nu vin din exterior, ci din tine – învață să ai un dialog constant, onest și eficient cu tine și soluțiile se vor contura.

Numai după ce ți-ai făcut această radiografie interioară poți merge la etapa următoare, care constă în setarea unui obiectiv, a unei direcții pentru evoluția ta profesională și personală. Poate fi un job nou, un rol mai complex, o tranziție la antreprenoriat sau poate fi un obiectiv care să te ducă în armonie cu tine, cu așteptările tale de la viață. Indiferent însă de natura obiectivului tău, nu uita că nu ești niciodată singură în acest demers: există mentori, antrenori profesionali sau spiritu-ali, există persoane care pot funcționa ca „avocați“ ai obiectivului tău, profesioniști care te pot recomanda și îndruma!

Folosește-ți nemulțumirea despre starea actuală nu pentru a te victimiza, nu pentru a-ți spune „nu pot“ sau că alții sunt de vină, ci pentru a accepta că e momentul de schimbare în viața ta! De multe ori o simțim prin toți porii, dar o amânăm, ne e teamă de necunoscut sau nu s-a sedimentat acolo în interiorul nostru pasul următor – un lucru e cert însă: din momentul în care încolțește în mintea ta, e inevitabilă! Numai tu vei decide viteza ta de croazieră – valuri mari sau nu!

Și, înarmată cu o conștientizare a tuturor rolurilor tale, a tuturor punctelor tale tari, a tuturor momentelor tale de victorie, călăuzită de obiective ferme și sprijinită de o armată de „suporteri“ reactivați din rețeaua ta – fă-ți vocea auzită! Muncește zilnic pentru obiectivul tău, căci nimeni nu o va face în locul tău! Și schimbarea pe care tu o ghidonezi va veni! Universul îți va așeza în cale oameni și întâmplări menite să-ți transforme gândurile în realitate. Iar dacă din când în când criticul tău interior te sabotează din nou, pentru că prea ți-ai luat avânt, închide ochii, fixează-te bine pe cele două picioare, stai dreaptă și zâmbește, căci tu știi cine ești, ce victorii ai la activ și ce munți poți muta din loc! Fă-ți vocea auzită și realitatea ta se va transforma!

Cine este Amalia Sterescu

Amalia Sterescu este Leadership Consultant, Personal Branding Strategist și Public Speaking Coach, cu 22 de ani de experiență profesională, activând atât în mediul corporate, dar și ca antreprenor. Începând cu 2012, Amalia Sterescu și-a început călătoria sa antreprenorială înființând Outsourcing Advisors, primul portal al comunității de outsourcing din România. Mai târziu, Amalia a fondat în 2013 Public Speaking School. Astfel, din 2013 până în prezent peste 1 100 de profesioniști au fost instruiți personal de Amalia. Începând cu 2018 și-a extins aria serviciilor sale profesionale, fondând BrandingYOU, prima agenție de branding personal din Europa de Est. Misiunea sa este de a-i ghida pe profesioniști, de a-i antrena în drumul spre next level, în business și nu numai, având la bază o experiență vastă în leadership, dar și o serie de calificări și certificări în coaching, public speaking și personal branding obținute cu cei mai buni profesioniști din lume.

Sursa foto: arhiva personală

S-ar putea să te intereseze și:

Monica Jitariuc, specialist în comunicare: „Un adult petrece în medie patru ore pe telefon”

Amalia Sterescu, public speaking coach: „Teama de vorbit în public se învinge”

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter