Fericită la serviciu? Se poate!

De Lumea Femeilor, pe

Doi salariaţi din trei se plâng de atmosfera de la serviciu. Eşti unul dintre cei doi? Schimbă rolul: fii cel de-al treilea, cel care vine de la slujbă zâmbitor. Nu de alta, dar ai acasă o familie care „te ia de odihnită”, de cum ai intrat pe uşă.
Intri pe uşă cu ţâfna pusă şi ieşi, după cele opt ore, dând mărunt din buze: „Nu mai apuc eu pensia, cu serviciul ăsta!”. De cele mai multe ori, însă, pro-blema nu o reprezintă serviciul în sine, munca pe care o ai de făcut, ci relaţiile de la locul de muncă. Aici ai de lucrat. |ncepând chiar cu tine!
Pasul 1
Recunoaşte: eşti nemulţumită! Toată lumea te învaţă să gândeşti pozitiv. Să ţii în tine lucrurile care te supără. Să fii numai zâmbete. Să fii o prezenţă plăcută, tonică. Să laşi senzaţia că munceşti uşor, munceşti cu spor. |n vremurile astea, de criză, contează mai mult ca oricând! Azi aşa, mâine aşa, până când faci şi tu o criză. De nervi! Izbucneşti fără să vrei. Emoţiile negative s-au tot acumulat şi trebuie să se deverseze odată! |ntre timp, însă, îţi macină sănătatea psihică şi pe cea trupească: ştii, probabil, că ulcerul face ravagii printre oamenii care „strâng în ei”. Sociologii te încurajează: angajaţii care spun ce simt sunt mai sănătoşi, se simt mai realizaţi profesional şi… sunt mai ataşaţi de locul de muncă.
Pasul 2
Bun. Ai pus degetul pe rană. Acum vezi ce te face să suferi, mai exact: ai prea multe sarcini pe cap, nu ai libertate ca să arăţi ce poţi, ţi se cer compromisuri morale (să îţi „pârăşti” colegii, de pildă), şeful şi/sau colegii te subapreciază. Aşa este sau… aşa ţi se pare. Despică apele: discută fiecare „suspiciune” a ta cu şefii şi colegii. Calm, deschis. Esenţial: ascultă cu adevărat părerea lor. Altfel nu faci decât să te descarci („Na, le-am zis-o!”) şi rămâi tot cu problemele nelimpezite.
Pasul 3
Şi acum, acţionează! Valorifică la maximum întâlnirea periodică a angajaţilor cu şeful: vrei să renegociezi ceva – sarcini, obiective, metode? Acum e momentul. Salariul l-am „sărit” dar, dacă tu ştii că, la voi, criza permite şi un astfel de subiect la renegociere, de la noi ai mână liberă!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter