Ce tip de coşuri ai şi cum scapi de ele

De Diana Zagrean, pe

Coşurile sunt o pacoste şi unele sunt mai greu de vindecat decât altele. Vezi ce tip de coşuri ai şi cum scapi de ele.
 
Toate coşurile încep de la un singur lucru: pori astupaţi pe faţă sau alte părţi ale corpului. Vezi care sunt tipurile de coşuri diferite şi află cum să scapi de ele.

Puncte negre şi puncte albe

Sebumul, celulele moarte ale pielii şi bacteriile astupă porii şi cauzează mici umflături sub piele, numite fie puncte negre, fie puncte albe. Dacă porul rămâne descis după ce a fost astupat cu murdărie şi sebum, el arată negru.
Dacă porul se închide după ce a fost umplut cu impurităţi, devine alb.
Atât punctele negre, cât şi cele albe se scot destul de uşor şi produsele obişnuite din orice farmacie ajută, dacă nu suferiţi şi de alte tipuri de coşuri.

Papule şi pustule

Câteodată, porii astupaţi devin atât de iritaţi, încât pereţii lor se sparg. Acest fenomen cauzează apariţia unor coşuri mai mari, numite papule şi pustule.
Papulele sunt tari la atingere şi dacă ai mai multe la un loc, pot crea senzaţia că pielea este ca şmirghelul. Pustulele seamănă cu papulele, doar că sunt mai galbene şi au un fel de lichid asemănător celui din băşici.
În unele cazuri, papulele şi pustulele sunt mai greu de tratat, de aceea este bine să mergi la un medic dermatolog dacă suferi de aceste coşuri.

Noduli şi chisturi

Atunci când porii astupaţi se umflă foarte tare, infecţia se răspândeşte şi în adâncime. Nodulii sunt tari şi destul de dureroşi, în timp ce chisturile sunt mai moi şi conţin puroi. Cel mai bine în acest caz este să consulţi un doctor, deoarece tratarea necorespunzătoare a chisturilor şi nodulilor te poate lăsa cu cicatrici urâte pe faţă şi gât.
Nu trebuie să te sperii dacă după ce scapi de un coş mai serios rămâi cu un fel de găuri în piele sau pete închise la culoare. Unele coşuri se vindecă greu şi lasă cicatrici, dar puţine rămân pe piele toată viaţa.
Sfatul unui medic dermatolog te poate scuti de astfel de urmări neplăcute, aşa că nu te apuca să storci coşurile singură.
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter