Care sunt tratamentele folosite în prezent pentru a trata COVID-19 – și cât de eficiente sunt

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 21 iulie 2020, 17:58

În prezent, nu există un tratament unic și clar pentru infecția cu noul coronavirus. Cadrele medicale caută să trateze pacienții în funcție de simptome.

Iată însă care sunt medicamentele și tratamentele cele mai folosite în prezent pentru a trata bolnavii de COVID-19 – și cât de eficiente sunt ele din punctul de vedere al experților, după cum arată Libertatea:

Clorochina și hidroxiclorochina

Cele două substanțe au fost printre primele despre care s-a vorbit că ar putea fi de folos în lupta cu boala – ele erau folosite de peste 50 de ani pentru a trata malaria. La ora actuală, ele nu sunt recomandate de oamenii de știință, din cauza insuficienței de dovezi care să demonstreze eficiența lor în lupta cu boala – în plus, unele studii sugerează că clorocina și hidroxiclorochina pot face mai mult rău decât bine.

Dexametazona

Acest hormon sintetic ar putea reduce perioada de spitalizare și rata de supraviețuire în cazurile foarte grave de COVID-19, conform unui studiu recent realizat de experții britanici pe 6.000 de pacienți. Momentan, acest steroid este recomandat ca tratament în anumite cazuri, dar oamenii de știință încă cercetează dacă acesta este la fel de eficient și pe un eșantion mai mare de 6.000 de oameni.

Remdesivir

Eficiența acestui medicament a fost confirmată, iar acesta este recomandat de Uniunea Europeană. Pacienții cărora le este administrat au rezultate bune. Mai exact, remdesivir poare reduce perioada de spitalizare în cazurile grave de la 15 la 11 zile și are efect mai ales atunci când este administrat pacienților ce necesită oxigen suplimentar și nu au fost încă puși la ventilator.

Plasma convalescentă

Oamenii de știință nu au un verdict clar în privința eficienței transfuziilor cu plasmă de la pacienți vindecați. S-au realizat în jur de 20 de studii în acest sens, cu rezultate încurajatoare – însă doar unul dintre aceste studii ar fi fost realizat la cele mai înalte standarde științifice, astfel încât neexistând înc concluzii clare.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter