Care este diferenţa dintre un coş şi un furuncul

De Diana Zagrean, pe

Ambele sunt infecţii inestetice şi dureroase, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le ştii. Vezi care este diferenţa dintre un coş şi un furuncul.
 
Definiţie
Acneea este o infectare a pielii cauzată de excesul de sebum din pori şi apariţia unei bacterii din exterior, care se manifestă sub formă de coşuri, puncte negre şi puncte albe.
Un furuncul este o infecţie a pielii cu stafilococ, care se prezintă sub formă de umflătură roşie şi foarte dureroasă.
Zona afectată
Coşurile apar cu precădere pe faţă, gât, piept, spate, umeri şi braţe.
Furunculii apar de obicei pe faţă, gât, la subraţ, pe sâni, în zona inghinală şi pe fese.
În timp ce coşurile sunt infecţii ale straturilor de piele de la suprafaţă, furunculii infectează straturile mai adânci ale pielii.
Bacteria care le cauzează
Coşurile sunt, de obicei, cauzate de Propionibacterium acnes, în timp ce un furuncul este o infecţie a pielii cu Stafilococi.
Simptome
Coşurile se manifestă ca zone mici şi rotunde (5 mm diametru), care se umflă, se înroşesc şi, eventual, se umplu cu puroi gălbui-albicios. Dacă acestea sunt sparte, apar cruste, care pot lăsa cicatrici.
Furunculii apar ca o umflătură tare şi dureroasă, roşie, de obicei mai mică de 4 cm diametru. Ulterior, umflătura se mai înmoaie, devine mai dureroasă şi creşte în diametru destul de mult. Partea de sus a furunculului se încălzeşte şi doare, iar dacă este poziţionat lângă noduli limfatici, aceştia se pot umfla şi ei de la infecţie.
Sursa foto femeie furuncul spate: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter