Chirurgie estetică: „Să îmi pun silicoane sau nu?”

De Unica.ro, pe

Sânii au reprezentat dintotdeauna un simbol al feminităţii şi frumuseţii. De aceea, multe femei au ales să îşi modifice forma şi mărimea lor apelând la chirurgia estetică din diferite motive: fie sânii lor au cunoscut o dezvoltare deficitară, fie datorită modificărilor de mărime după sarcină sau alăptare.
Orice pacientă care îşi doreşte o astfel de intervenţie îşi pune foarte multe întrebări… Cu speranţa că veţi găsi aici informaţiile necesare, iată câteva dintre ele!

„Sunt o bună candidată pentru augmentarea mamară?”

Augmentarea mamară cu ajutorul implantelor mamare este o intervenţie care se adresează femeilor care:

– au sâni mai mici decât si-ar dori sau celor care doresc o modificare a formei acestora.
– Au sânii căzuţi în urma alăptării sau a variaţiilor de greutate
– Prezintă asimetrii congenitale sau traumatisme la nivelul sânului care pot fi corectate prin astfel de intervenţii

“Ce fel de proteză îmi trebuie? Cum o aleg?”

La consultaţie veţi discuta cu medicul dumneavoastra şi despre aşteptările pe care le puteţi avea, despre proporţiile armonioase care trebuie să vă conducă în dorinţa de a avea sâni mai mari. În funcţie de dorinţele dumneavoastră, de anatomia toracelui şi dimensiunile sânilor existenţi, se proiectează dimensiunile implantului mamar care vi se potriveşte. Nu alegeţi protezele în funcţie de preţ! Nu fiţi influenţate de faptul că preţul unei intervenţii este mic! Acesta poate însemna în realitate o proteză ieftină, de calitate inferioară, care se poate deteriora mai repede. Nici părerile potrivit cărora protezele cele mai scumpe sunt cele mai bune nu sunt în totalitate adevărate!
Chirurgie estetică: "Să îmi pun silicoane sau nu?"

“Ce trebuie să fac înainte de intervenţia chirurgicală?”

În afară de examinările obligatorii (echografie mamară, mamografie, analize sanguine, radiografie pulmonară, EKG) este important să întrerupeţi anumite tratamente: antiinflamatorii, anticoncepţionale, suplimente bazate pe vitamin E sau coenzima Q.

“Sunt garantate pe viaţă implantele mamare?”

Majoritatea producătorilor de proteze mamare garantează “pe viaţă” aceste tipuri de implanturi. Recomandarea este de a schimba implantele după 10-15 ani, în cazul în care forma sânului şi calitatea pielii se vor modifica în decursul înaintării în vârstă, ajungându-se la un moment dat ca forma obţinută după intervenţie să nu mai rămână aceeaşi. Doar aceasta este raţiunea de a se schimba proteza după o anumită perioadă de timp.

În schimb, dacă în decursul timpului apar anumite complicaţii (ruptura protezei datorită unor traumatisme, contractură capsulară apărută tardiv sau anumite afecţiuni ale glandei mamare cum ar fi de exemplu infecţiile), atunci se impune schimbarea implantului siliconic.

Chirurgie estetică: "Să îmi pun silicoane sau nu?"”În ce constă intervenţia chirurgicală?”

Proteza de silicon trebuie introdusă într-un “buzunar” care se poate constitui fie în spatele muşchiului pectoral, fie sub glanda mamară. Aceste două poziţionari posibile ale protezei, cât şi condiţiile anatomice ale pacientei şi dorinţele acesteia impun practicarea inciziei de introducere a implantului la un anumit nivel.
Astfel, cele mai des utilizate incizii sunt: la nivelul şantului submamar, la nivelul areolei sau la nivelul axilei. Intervenţia chirurgicală se va face cu anestezie generală, va dura în jur de 2 ore şi va necesita internare de o zi.

”Ce complicatii pot aparea?”

Ca la orice intervenţie chirurgicală, pot exista anumite complicaţii imediate postoperatorii: sângerări, apariţia hematoamelor, a infecţiilor, dehiscenţa plăgii, etc.
Implantul mamar poate însă determina apariţia unor complicaţii specific intervenţiei. Contractura capsulară este una dintre ele şi constă într-o reacţie cicatriceaăa pe care organismul o dezvolta în prezenţa protezei, în jurul ei. Orice implant mamar va dezvolta o capsulă în jurul ei, care are rolul de a izola materialul protezei de ţesuturile din jur. Aceasta reacţie este una normală, fără a produce simptome.
Chirurgie estetică: "Să îmi pun silicoane sau nu?"

Uneori, însă, reacţie cicatriceală de formare a capsului poate decurge anormal, defectuos, generând o capsulă fibroasă mai groasă, care antrenează şi ţesuturile si in jur şi provocă reacţii ale acestora şi modificări în formă şi conturul sânului. Incidenţa acestei complicaţii este de sub 5% şi se poate rezolva printr-o intervenţie chirurgicală. Alte complicaţii pot fi: ruptura implantelor sau deplasarea lor datorită unor eforturi fizice mari şi apar în special în cazul protezelor introduse subglandular.

”Ce voi simţi imediat după operaţie? Ce trebuie să fac după operaţie?”

Imediat postoperator se va simţi o senzaţie de discomfort toracic sub formă de constricţie toracică şi febra musculara. Acestea vor fi calmate prin administrare de antialgice. Intensitatea acestora diferă de la o persoană la alta, în funcţie de pragul de sensibilitate. Într-o zi-două, aceste simptome scad ca intensitate, iar în decursul primei săptămâni activitaţile cotidiene pot fi reluate. Postoperator se introduc tuburi de dren, care vor fi menţinute atâta timp cât ele sunt necesare, în general, intre 3-5 zile.  Timp de o lună după operaţie trebuie purtată fie o bandă elastică aplicată la polul superior al sânului (în cele mai multe cazuri), fie o bustieră. În tot acest timp, vor fi interzise anumite mişcări ale braţelor şi sporturi cum ar fi: înot, tenis, exerciţii la sală. De asemenea ridicarea de greutăţi este interzisă. Este recomandat ca pacienta să doarmă pe spate. Firele de sutură nu se vor extrage, ele fiind resorbabile. Cicatricea este la început roşie, urmând a se resorbi şi modifica la culoare în decursul următoarelor luni.

Rezultatul augmentării sânilor

Augmentarea sânilor are ca efect creşterea volumului acestora şi o modificare a formei lor. Ca majoritatea femeilor care au făcut mărirea de sâni, veţi simţi o mai mare încredere în propria persoană.
Chirurgie estetică: "Să îmi pun silicoane sau nu?"
Rezultatele obţinute după implantul mamar se menţin o durată lungă de timp. Există însă factori care pot modifica în decursul anilor rezultatul obtinut: gravitaţia sâşi efectul de îmbătrânire vor altera volumul şi forma acestora, efect care, dealtfel, este aplicabil şi în cazul sânilor neoperaţi. Dacă, după o perioadă de timp masurată în ani de zile, nu veţi mai fi satisfacută de aspectul sânilor, puteţi să apelaţi la un lifting mamar sau la schimbarea implantelor, restabilind astfel forma dorită.

Articol scris de Dr. Dana Miricioiu
Chirurg plastician, microchirurgie reconstructiva

www.classmedispa.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter