Vise împlinite

De Raluca Hagiu, pe

Îi povesteam zilele trecute unui coleg că toată noaptea visasem
şedinţa foto de copertă cu Sandra Stoicescu. Mi-a zis că ar trebui să-mi iau un concediu.
Da, poate că n-ar fi o idee rea. Dar cel mai probabil mi s-ar întâmpla la fel. Şi dacă nu cu Sandra, atunci cu altcineva (şi-acum îmi pare rău că m-am trezit din somn înainte de a-i lua un interviu lui Penelope Cruz). Dar ăsta nu-i un lucru rău,
îi spun colegului, înainte de a mă suspecta că am nevoie, mai degrabă, de un psiholog. Mi se întâmplă asta pentru că iubesc ceea ce fac, adaug. Uite, chiar şi atunci când sunt în vacanţă îmi notez într-un carneţel sau în telefon, dacă n-am la mine pix şi hârtie, gânduri care se pot transforma oricând în subiecte.

Când merg într-un bar nou arunc un ochi în jur mai intâi, să văd dacă locul e potrivit şi pentru o sedinţă foto. Din străinătate mă întorc, negreşit, de fiecare dată, cu kilograme de reviste. Sunt îndrăgostită de meseria asta ca-n ziua în care mi-am dat seama că asta îmi doresc cel mai mult să fac. Mi se pare extraordinar să cunoşti oameni, să scrii poveşti, să descoperi lumea din jur.

O admir pe Sandra Stoicescu pentru că, după 17 ani de carieră, îi strălucesc
ochii atunci când vorbeşte despre meseria ei. Pentru că are jurnalismul în sânge. Pentru că este un model pentru cei care vor să devină ziarişti (şi care au ocazia acum să înveţe de la ea, în direct, la cursurile Academiei de Media lansate de Intact).

E minunat când vezi oameni atât de pasionaţi de ceea ce fac! Cum este şi Crina Coco Popescu, un alt model de pasiune dusă pe cele mai înalte culmi. Fata de numai 16 ani a devenit de curând cea mai tânară alpinistă din lume care a escaladat fiecare cel mai înalt vulcan al celor şapte continente ale planetei.

Circuitul „Seven Volcanoes” s-a încheiat la sfârşitul lui ianuarie cu escaladarea muntelui Sidley, de 4 285 de metri, cel mai înalt vulcan al Antarcticii, cucerit în
premieră mondială de o echipă de alpinişti dar şi de o femeie. Planul lui Coco este ca în luna mai să ajungă pe Everest, cel mai înalt vârf de pe Pământ (8 848 de metri), expediţie ce îi va aduce şi titlul de cea mai tânără alpinistă care reuşeşte să termine circuitul „Seven Summits” (cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent). De ce face puştoaica toate astea? Îi este foarte greu să dea un răspuns raţional. Pur şi simplu este dependentă de munte.

Ce le trebuie oamenilor să pună suflet în ceea ce fac? Vorba unui filozof chinez: „Alege un job pe care-l iubeşti şi nu va trebui să munceşti nicio zi din viaţa ta!”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter